Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Fig bar x3

Fig bar x3
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Na wstępie chciałam Was przeprosić. Recenzja już dawno miała pojawić się na blogu, jednak przyznam się bez bicia, że 1,5 miesiąca temu, jak siostra upolowała mi w końcu wszystkie 3 smaki, które są dostępne w Polsce, cieszyłam się jak dziecko. Naprawdę, tym bardziej, że musiała odwiedzić aż 3 Rossmanny, rozrzucone w różnych końcach miasta żeby dorwać wszystkie trzy. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy ich nie próbowałam, chociaż widywałam je czasem na sklepowych półkach. Nigdy nie zainteresowały mnie jakoś szczególnie no, ale w końcu tyle osób mówi o nich tyle dobrego to pomyślałam sobie, że warto spróbować. Wyobraźcie sobie jakie było moje rozczarowanie, kiedy jako pierwszego otworzyłam malinowego i… odechciało mi się fig barów na ponad miesiąc. Aż w końcu dzisiaj przełamałam się.. Sięgając do szafki ze słodyczami, aby schować nowe łupy patrzyły tak na mnie, upchnięte gdzieś w kąt, wariant jagodowy i figowy.. Pomyślałam, że dam im jeszcze jedną szansę. Czy się opłaciło? Przekonajcie się sami.

IMAG0441

Zacznę od opakowań: są one spore i na pewno przyciągają uwagę, wyróżniają się na tle innych produktów w sklepie. Na wszystkich można przeczytać następujące zapewnienia producenta: bez cholesterolu, bez składników mlecznych, bez tłuszczy trans, koszerny, bez GMO, odpowiedni dla wegan.

SAM_3943

Brakuje mi tu tylko napisu “bez cukru”.. Po co w ciastko z tak słodkim owocem jakim jest figa pchać jeszcze dodatkowo cukier?  Wiecie, że w takim jednym ciasteczku (porcja 28g) znajduje się 10 cukru? Po co pytam się?! Nature’s Bakery, po co?

W opakowaniu zamiast batona, jak by na to wskazywała nazwa, surprise: mamy dwa miękkie i wilgotne ciasteczka z nadzieniem wyglądającym jak marmolada. Są one dosyć słodkie i zapychające. Smak fig jest wyraźnie wyczuwalny. Nadzienie jest lepkie i kleiste.

IMAG0442

Skład klasycznej, figowej wersji: mąka pszenna razowa z pełnego przemiału, suszony syrop trzcinowy, syrop z brązowego ryżu, pasta figowa (15%), olej rzepakowy, płatki owsiane, sól morska, barwnik – karmel, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, błonnik owsiany, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, difosforan disodowy, fosforan monowapniowy.

W batonikach malinowym i jagodowym znajdziemy jeszcze dodatkowe pasty, których składy są następujące:

pasta malinowa:cukier mielony, suszony syrop trzcinowy, gliceryna, skrobia modyfikowana, maliny 1%, ekstrakt z czerwonej kapusty.

pasta jagodowa: cukier mielony, suszony syrop trzcinowy, gliceryna, skrobia modyfikowana, jagody-1%, ekstrakt z czerwonej kapusty.

Ogólnie do składu doczepić się nie można. Wszystkie użyte podczas produkcji składniki są dla nas bezpieczne (jeśli spożywamy je w małej ilości) więc jest okey.

Ogólne odczucia:

Fig bar figowy

Pierwszy gryz nie jest zły, nie czuć słodyczy tylko wręcz samą gorycz, podejrzewam, że to przez tą mąkę razową (którą lubię, więc mi to absolutnie nie przeszkadza tu jest okey). Na plus zaliczam również fakty, że nie zawiera tłuszczów trans, zawiera za to błonnik i płatki owsiane. Pasty figowej jest nawet sporo, konsystencją i słodkością przypomina raczej marmoladę. Podczas jedzenia coś jakby zgrzyta między zębami, nie wiem czy to za sprawą fig czy mąki, w każdym razie nie jest to najprzyjemniejsze uczucie ale też specjalnie nie przeszkadza, chyba, że lubicie bardzo dokładnie i długo przeżuwać wszystko tak jak ja.

IMAG0456

Fig bar jagodowy i malinowy:

O ile klasyczny fig bar jest dosyć smaczny i nie jest aż tak przesłodzony to warianty jagodowe i malinowe, wydają się już nieco przesłodzone. O ile wariant jagodowy gdzieś tam w tle czuć odrobinę te jagody tak w malinowym, no nie oszukujmy się nie czuć ich wcale. Przynajmniej ja nie czułam. Może mąka razowa jest za mocna i dominuje ich smak? A może ta ilość cukru? Nie wiem. W każdym razie do malinowego nie wrócę już na pewno, figowy chętnie kupię znowu, jagodowy może od czasu do czasu też.

SAM_3946

IMAG0442

Chciałabym spróbować pozostałych wariantów smakowych tych ciastek, może kiedyś będą w końcu dostępne w Polsce. Najbardziej ubolewam nad brakiem bezglutenowej wersji batonów w Polsce,  mogłabym podsunąć je czasami córce jako taką zdrowszą alternatywę dla jej ulubionego batonika.

Ile im dam w skali 1-10?

malinowy 6/10

jagodowy 8/10

figowy 9/10

A już na dniach kolejne nowości z tajemniczej paczki 🙂 GlutenFreeBox

 

IMAG0434

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


20 thoughts on “Fig bar x3”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.