Kokosowe kuleczki z Goa

Kokosowe kuleczki z Goa
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Kokosowe kuleczki z Goa. Ekspresowe, z masła, wiórków i mleka w proszku. Ulubiony deser mojego taty. Ja lubię je robić, ponieważ po prażeniu wiórków na maśle, w domu unosi się taki wspaniały zapach.. Można je obtoczyć w posypce z kokosków lub orzechów, włożyć w papilotki i podarować komuś jako prezent. 🙂 Trufelki kokosowo-mleczne, z delikatną nutą orzechową. W smaku przypominają nieco Rafaello. Robiłam już te kuleczki z masłem orzechowym i z  tahini i teraz właściwie sama  nie wiem, która wersja mi bardziej smakuje. Spróbujcie sami, zawsze można podzielić mase na pół, do jednej dać łyżkę masła orzechowego a do jednej tahini, żeby się rozróżniały to białe obtoczcie np w kokoskach, a z masłem orzechowym posypcie… orzechami 🙂

SAM_4310

Składniki:

  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahiny
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 125g masła
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Połowę masła roztopić i wrzucić do niego wiórki, zezłocić i ostudzić.

Resztę masła utrzeć z pozostałymi składnikami i stopniowo dodać wiórki. Masa powinna być wilgotna, ale nie na tyle klejąca, żeby nie dało się z niej lepić kulek. Jeśli będzie zbyt lepka – dosypać mleka w proszku, jeśli zbyt krucha – dodać masła.

Kuleczki obtaczamy w wiórkach lub posiekanych orzechach. Można je trzymać w lodówce, ale nie jest to konieczne.

 

SAM_4309

SAM_4306

SAM_4318

SAM_4321

SAM_4328

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


14 thoughts on “Kokosowe kuleczki z Goa”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.