Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańska Pavlova z lemon curd

Wegańska Pavlova z lemon curd
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Kto nie lubi bezy? Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką moim ulubionym ciastkiem nie był ekler, napoleonka czy kremówka, tylko taki uroczy muchomorek cały zrobiony z bezy. Zawsze w niedzielę po kościele szliśmy z mamą do cukierni i każde z nas mogło sobie wybrać ciastko “na kawę”, najczęściej były to wspomniane bezy właśnie. Gdy okazało się, że jedną z alergii mojej starszej córki, jest białko jaja kurzego, strasznie ubolewałam nad tym, że nie mogę upiec moich ulubionych bezików, najwyżej kupić gotowe w sklepie (żeby w domu nie było tego cudownego zapachu) i zjeść po kryjomu.. No ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku i stało się. Ktoś kiedyś wymyślił, że wodę z cieciorki w puszce można ubić i zastosować jak pianę z białek i udało mu się! Ja sama zastępowałam nią już jajka w musie czekoladowym, piekłam na niej biszkopt, przyszedł więc czas na bezy. 🙂 Ale po co się ograniczać i piec suche bezy? Lepiej od razu przygotować cały deser! Tak właśnie powstała  Wegańska Pavlova z lemon curd (również wegańskim). Jeśli jeszcze nie przekonuje Was ten deser, no bo wiadomo, bezy? Serio? Są strasznie słodkie, mulące, jak w ogóle można je dawać dzieciom? Otóż można! Ja po prostu zrobiłam je bez cukru! 🙂 Ale jaja co? W zasadzie to jaj nie ma wcale. 🙂 Jest za to woda po cieciorce i ksylitol, lemon curd również jest w zdrowszej wersji, mianowicie bez jajka, masła i cukru, są w nim za to nerkowce i syrop daktylowy.

SAM_4235

Wegańska beza

Składniki:

  • ok 150 ml wody po cieciorce z puszki (puszka 400g)
  • łyżka soku z cytryny
  • 200g ksylitolu (ew zwykłego cukru)

Sposób przygotowania:

Wodę z cieciorki ubić na sztywną pianę (zajmuje to więcej czasu niż ubicie białek), do ubitej piany stopniowo dodajemy ksylitol ciągle ubijając, na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna. Mi łącznie zajęło to około 30 minut.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa lub woreczka w którym robimy dziurę, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 130stopnia przez około 1h (lub dłużej, po godzinie warto sprawdzić czy nie są jeszcze surowe w środku). Wyjąć wystudzić na kratce.

SAM_4229

 

Wegański lemon curd

Składniki:

  • 75g nerkowców
  • 2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 1/3 szklanki wody, + dodatkowo 2 łyżki
  • 2/3 szklanki syropu daktylowego ( można użyć dowolnego: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca namoczyć na noc w wodzie, aby łatwiej było je zblenderować. Następnie umieścić w garnuszku z cytryna, wodą (1/3 szklanki) i syropem i zblenderować na gładką masę.

Garnuszek postawić na małym ogniu, poczekać aż masa zacznie bulgotać, dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, mieszać aż pozbędziemy się grudek, pogotować jeszcze około 2 minuty. Ostudzić.

Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! 🙂

 

UWAGA! Ważne, aby bezy po posmarowaniu kremem w miarę szybko zjeść, ponieważ mogą rozmięknąć 🙂

SAM_4234

SAM_4243

SAM_4244

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


17 thoughts on “Wegańska Pavlova z lemon curd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.