Drożdżówki z makiem i morwą

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Pyszne drożdżówki z makiem, kto ich nie zna? Rodzynki tym razem postanowiłam zastąpić suszonymi owocami morwy białej, co podpatrzyłam u Magdy i Łukasza, może nie były tak piękne jak te Magdy (pierwszy raz robiłam drożdżówki z makiem!), ale smak miały nieziemski. Moje pojechały z mężem i córą do teściów. Ale zostawiłam sobie jedną na spróbowanie i uwierzcie – była pyszna!:) Drożdżówki z makiem i morwą
Składniki:
na ciasto
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki ksylitolu (można pominąć)
- 800g mąki pszennej
- pół kostki masła
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
na nadzienie
- 200g maku
- 3/4 szklanki wrzątku
- starta skórka z cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych owoców morwy
lukier:
- śmietanka
- zmielony na puder ksylitol
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie. Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.
Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C (bez termoobiegu).
Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C (bez termoobiegu).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. (do cukru pudru dolewamy po troszku śmietankę mieszając do momentu aż powstanie gęsty lukier)
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
O rany jak my przepadamy za takimi drożdżówkami z makiem…. mamy to po naszym tatusiu 😛
Tata wie co dobre! Gdyby przez internet dało się skompresować i wysłać taką paczuszkę z bułeczkami.. zaraz by kilka do Was poleciało!
morwy nie jadłam, ale słyszałam na jej temat wiele dobrego! Jadłam podobne drożdżówki z prawdziwej cukierni! Kurcze blade… przeginasz, jadłam godzine temu, a mi burczy, albo łasuch ze mnie, albo ty za smakowite rzeczy robisz xDD
haha Agniesiu kiedy to było.. morwy już dawno nie mam, o maku nie wspomnę 😀