Krem z marchewki i kulki z mozzarelli

Marchewki obecnie kupić można za grosze. Trzeba wykorzystywać to jak się da. Ja serwuję dzisiaj pyszny krem z marchewki. Zupa jest pyszna, delikatna, idealna na upały. A dzięki niespodziance – kulkom z mozarelli jest naprawdę sycąca. Zapraszam do spróbowania – Krem z marchewki z niespodzianką.
Składniki:
- 300g marchewki
- 3 cebule dymki
- 600ml wywaru z jarzyn (może być kostka, ale świeży zawsze lepszy)
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
- 125g mozzarelli (standardowe opakowanie)
- mąka ryżowa (lub pszenna)
- 1 jajko
- opcjonalnie chilli
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchew umyć, obrać pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę umyć i pokroić na plasterki. W garnku zagotować wywar z jarzyn, dodać marchew i dymkę, gotować do miękkości (15-20min). Dodać 100ml śmietany (resztę zostawić do kulek), Zmiksować, doprawić sola i pieprzem.
Mozzarellę odsączyć, zmiksować z pozostałą śmietaną (jeśli jest zbyt mokre dodać trochę mąki). Masę doprawić solą i pieprzem (ew. chilli), formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Jajko rozbełtać. Kulki obtaczać w mące, jajku i bułce tartej (czynność powtórzyć drugi raz). Smażyć w głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z letnią zupą, posypaną świeżą dymką.
Te kulki to bardzo ciekawa sprawa! 🙂 Świetne danie 🙂