Kartoffelsalat

Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana. Szybka w przygotowaniu, zawierająca same tanie, łatwo dostępne składniki. Idealna do grilla. Każdy ją zna i każdy ma swój sprawdzony przepis pochodzący z dziada pradziada. Część z nas do sosu dodaje majonez, część jogurt, a część bulion i musztardę. I właśnie ten ostatni wariant Wam dzisiaj przedstawię, robiłam kiedyś wersję z majonezem, jednak z powodów diety córki przestawiliśmy się na to wersję i wcale nie żałujemy! Mięsożercy do sałatki mogą dodać też pokrojony w kostkę, podsmażony boczek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- pęczek szczypiorku
- 300 ml bulionu
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach z łyżką soli. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić na kawałki lub plastry. Wymieszać bulion z octem, musztardą, cukrem i solą.
Następnie polać ziemniaki i wymieszać. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki, wymieszać. Sałatka jest najlepsza po uprzednim schłodzeniu kilka godzin, wtedy składniki się dobrze połaczą i zdąży się przegryźć.
Bardzo mi miło powitać Cię w kolejnej mojej akcji. Taką wersję kartoffelsalat koniecznie muszę wypróbować.
Mnie z kolei bardzo przyjemnie jest brać udział w Twoich akcjach! 🙂
Musi ciekawie smakować 🙂