Domowe Reese’s

Chyba każdy słyszał o popularnych amerykańskich czekoladkach Reese’s. Nie każdy jednak miał przyjemność ich spróbować, gdyż w Polsce nie są one ogólnodostępne. Fanów (i nie tylko!) masła orzechowego oraz amerykańskich słodyczy zapraszam do przygotowania ich samodzielnie w domu. W oryginale jest to po prostu połączenie gorzkiej czekolady ze słonym masłem orzechowym. Ci, którzy nie przepadają za gorzką czekoladą mogą ją zastąpić mleczną a nawet białą, wtedy oczywiście będą słodsze. Zapraszam Was do eksperymentowania bo przepis jest naprawdę banalnie prosty. Domowe Reese’s można przygotować w papilotkach do czekoladek albo mini babeczek, albo zrobić ręcznie tak jak to zrobiłam ja. Kulki nie będą idealne, ale w końcu domowe praliny takie być nie muszą. 🙂
Składniki:
- około 200g masła orzechowego (u mnie takie z orzeszkami)
- 100g czekolady (u mnie gorzka jak w oryginale)
Sposób przygotowania:
Ze schłodzonego masła orzechowego (kilka h w lodówce) formujemy małe kuleczki, robimy to dosyć szybko bo się nam będzie masło rozpuszczać. Układamy je na deseczce pokrytej papierem do pieczenia, wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czekamy aż przestygnie. Wyciągamy masło orzechowe z zamrażalnika, każdą kulkę maczamy w czekoladzie, odstawiamy na deseczkę, wkładamy na chwilę do lodówki aż czekolada zastygnie. Gotowe 🙂
Jadłyśmy te czekoladki z serii bez białego cukru i się w nich zakochałyśmy 🙂
Kulki z takim wnętrzem znajdą swoich fanów na każdej imprezie 😛
🙂 o ile dotrzymają do imprezy! 🙂
Próbowałam, były pyszne zapowiadam się na następne 🙂
zapraszam! Zresztą zawsze możesz wpaść i zrobić sama, masło orzechowe i jakaś czekolada u mnie się zawsze znajdą. 😉