Letnia Panna Cotta z sosem malinowym

Panna Cotta jest to włoski deser wykonany ze śmietany, mleka i cukru. Zazwyczaj dodaje się do niej żelatynę. Próbowałam nieco odchudzić ten pyszny deser, zastąpiłam śmietankę – jogurtem greckim, zwykłe mleko – mlekiem kokosowym, a żelatynę – agarem. Jest to pyszny deser, idealny na każdą porę roku, ponieważ można dodawać do niego różne przyprawy oraz sosy. Ja przedstawiam Wam dzisiaj mój przepis – Letnia Panna Cotta z sosem malinowym.
Składniki:
- 200ml mleka kokosowego
- 400 ml jogurtu greckiego
- 75 g miodu (lub cukru)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub ziarna z 1 laski wanilii)
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka agaru w proszku*
na sos :
- 300 g malin (można użyć mrożonych)
- 2 łyżki miodu lub cukru
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe z jogurtem przelać do rondelka. Esencję waniliową dodać wraz z miodem i otartą skórką do jogurtu i mleka. Podgrzać. Równocześnie Agar rozpuścić w około 1/3 szklanki wody. Kiedy masa jogurtowa będzie już gorąca wlać rozpuszczony agar i mieszając zagotować. Następnie gotować jeszcze przez ok. 10minut (regularnie mieszając), zdjąć z ognia, mieszać jeszcze przez chwilę, po czym przelać do przygotowanych naczyń i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie około 4), podawać schłodzone z sosem.
Sos malinowy: Maliny zagotować z miodem. Ciepły sos polać na schłodzony deser.
* ilość agaru zależy od zaleceń podanych przez producenta na opakowaniu, na opakowaniu agaru, którego ja użyłam producent napisał, aby dać 1 łyżeczkę na 300ml płynu, powinnam więc użyć 2 łyżeczek, jednak wtedy Panna Cotta ścięła by się za bardzo, była konsystencji bardzo ściętej galaretki, anie o to w tym deserze przecież chodzi. 🙂
Agarowa galaretka czy też panna cotta dobra na wszystko 🙂
Tym bardziej z malinkamiiiii!
Nie sposób się nie zgodzić. Pozdrawiam! 🙂
Zrobię dziś! Pysznie wygląda 😉
daj znać o efektach!