Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Crumble z czerwoną porzeczką

Crumble z czerwoną porzeczką
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Ciasto obowiązkowe do upieczenia w sezonie porzeczkowym! Pyszne, pachnące, szybkie i banalnie proste. Crumble z czerwoną porzeczką! Najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Porzeczki można zastąpić dowolnymi owocami (jeżynami, malinami, agrestem, jabłkami, wiśniami, truskawkami, śliwkami, rabarbarem <3 itd). Pomysł zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, zmieniłam tylko ilośc cukru w nadzieniu, ponieważ piekłam ciasto dwa razy i za pierwszy razem, gdy niczego nie zmieniłam, mimo naturalnej kwaskowatości porzeczek crumble było tak słodkie, że aż mój mąż, który bardzo lubi słodkie stwierdził, że to jednak przesada i nie mógł zjeść. Dodaję więc moją wersję. 🙂

 

SAM_3059

Składniki na kruszonkę:

  • 250g mąki pszennej (można użyć dowolnej mąki)
  • 120g cukru kryształu
  • 150g miękkiego masła (kostka 200g)

Składniki na nadzienie:

  • pól kilograma owoców (u mnie czerwone porzeczki)
  • 50g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub ryżowej)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180stopni.

Miękkie masło (najlepiej w temperaturze pokojowej), cukier i mąkę wyrobić na kruszonkę.

Formę do zapiekania (do tart lub naczynie żaroodporne) wysmarować masłem. Owoce (porzeczki) wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na dno naczynia. na to równomiernie posypać kruszonką. Piec aż kruszonka się ładnie, równomiernie zezłoci, około 30-40minut.

SAM_3066

SAM_3059

SAM_3060

SAM_3064

 

SAM_3018

SAM_3047

SAM_3026

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


6 thoughts on “Crumble z czerwoną porzeczką”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


%d bloggers like this: