Weekendowe pancakes

Super pomysł na szybkie i smaczne weekendowe śniadanie, kiedy wszyscy domownicy są w domu. Ja najczęściej przygotowuję je w niedzielę, kiedy wszyscy jeszcze śpią, a zapach świeżych naleśników sprowadza ich na dół na śniadanie. 🙂 Naleśniki smażę prawie całkowicie bez tłuszczu (pierwszy naleśnik tylko jest smażony na odrobinie oleju), jeśli chcecie je dodatkowo odchudzić to zamiast tłuszczu do ciasta dodajcie wodę. Idealny przepis na idealne Weekendowe pancakes!
Składniki (starcza dla 4 osobowej rodzinki):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła (wymiennie z 50ml oleju lub wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki.
Patelnię rozgrzać, dać odrobinę oleju, usmażyć pierwszy naleśnik na nie za dużym ogniu, kolejne naleśniki smażyć już na “sucho”. Podawać z ulubionymi dodatkami (wszelkie dżemy, kremy, syropy tutaj pasują).
Uwielbiam je!
🙂 Idealne na niedzielne śniadanie z dzieciakami 😉 Pozdrawiam!