Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pasztet z amarantusa i soczewicy

Pasztet z amarantusa i soczewicy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)
 Amarantus choć ciągle wielu osobom jest zupełnie nieznany, to jednak powoli zdobywa swoich zwolenników, zwłaszcza wśród tych dla których zdrowe żywienie jest ważne.
Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy;
  • jest cennym źródłem błonnika;
  • zmniejsza stany zapalne;
  • jest świetnym źródłem białka;
  • jest bogaty w magnez, żelazo, wapń, magnan, selen i witaminę b6;
  • jest lekkostrawny;
  • i co u nas ważne bezglutenowy

Tak więc dzisiaj mam dla Was super przepis na wykorzystanie tego niepozornego ziarna. Pasztet z amarantusa i soczewicy (czerwonej) doskonały do pożywnych, zdrowych kanapek, pyszny również do jedzenia sam na zimno. Moje córki się nim zajadają.

SAM_2074
Składniki:
  • 100 g ziaren amarantusa
  • 200 g czerwonej soczewicy
  •  2 marchewki
  •  1/2 cukinii
  • 4 różyczki brokuła
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki mielonego lnu
  •  2 ząbki czosnku
  •  garść posiekanych liści natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:
Amarantus*  i soczewicę ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach według przepisów podanych na opakowaniach, warzywa umyć i ugotować. Odcedzone i ostudzone składniki przełożyć do większego naczynia, dodać przeciśnięty czosnek, mąkę, len, posiekane zioła, sól i pieprz. Za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę.
Przełożyć do keksówki (25 x 13 cm). Piec w 180 stopniach przez 50-60 min.

* Zagotować w 3 szklankach osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na drobnym sitku.

 

SAM_2078

SAM_2089

SAM_2096

Letnie oczyszczenie Uczta pod gołym niebem

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


4 thoughts on “Pasztet z amarantusa i soczewicy”

  • Gosia: hi hi taki łańcuszek kotletowy, mi Magdalena narobiła smaku….
    Gosia:te kotleciki proste a pyszne, warto upitrasić buziaki
    Kamila: dokładnie one z tych co smakują prawie(ja takich nie znam ale pewnie jakiś się znajdzie dla zasady:D) wszystkim , polecam pozdrawiam serdecznie
    Ania: kotleciory polecam , bo to taka prościzna i maja taki optymistyczny pomarańczowy kolor ,a smak dobry i można sobie doprawiać wg gustu buziaki ślę
    Ania Jam: no jak to mówią Górale , jak nie spróbujesz to….polecam doprawić po swojemu ,ale spróbować to mus:DDD buziaki

  • pasztety? Moja mama upiekła wczoraj dwa mięsne, a dziś tato kupił na mięsnym targu dwa nowe. Nic tylko pasztety wcinać, ale Twój zjadłabym najchętniej 🙂

    • Moja mama też piecze mięsne sama. 🙂 Wszyscy się zajadają. Moje córy uwielbiają pasztety i te mięsne i warzywne (sposób na przemycanie wartości odżywczych). Z kupnych to kupuję tez taki jeden swojski pieczony, kroję na takie paski i najmłodszy szkrab zajada sam jak batona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.