Pasztet z amarantusa i soczewicy

Pasztet z amarantusa i soczewicy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
5
(54)

Amarantus choć ciągle wielu osobom jest zupełnie nieznany, to jednak powoli zdobywa swoich zwolenników, zwłaszcza wśród tych dla których zdrowe żywienie jest ważne.Tak więc dzisiaj mam dla Was super przepis na wykorzystanie tego niepozornego ziarna. Pasztet z amarantusa i soczewicy (czerwonej) doskonały do pożywnych, zdrowych kanapek, pyszny również do jedzenia sam na zimno. Moje córki się nim zajadają.

Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

  • zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy;
  • jest cennym źródłem błonnika;
  • zmniejsza stany zapalne;
  • jest świetnym źródłem białka;
  • jest bogaty w magnez, żelazo, wapń, magnan, selen i witaminę b6;
  • jest lekkostrawny;
  • i co u nas ważne bezglutenowy
Pasztet z amarantusa i soczewicy

Składniki:

  • 100 g ziaren amarantusa
  • 2 płaskie łyżki mielonego lnu
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 4 różyczki brokuła
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  •  garść posiekanych liści natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Pasztet z amarantusa i soczewicy

Sposób przygotowania:

Amarantus i soczewicę ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach według przepisów podanych na opakowaniach, warzywa umyć i ugotować. Odcedzone i ostudzone składniki przełożyć do większego naczynia, dodać przeciśnięty czosnek, mąkę, len, posiekane zioła, sól i pieprz. Za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę.

Przełożyć do keksówki (25 x 13 cm). Piec w 180 stopniach przez 50-60 min.

* Zagotować w 3 szklankach osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na drobnym sitku.

pasztet z amarantusa
SAM_2089
SAM_2096
Letnie oczyszczenie
Uczta pod gołym niebem

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 54

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


4 thoughts on “Pasztet z amarantusa i soczewicy”

  • Gosia: hi hi taki łańcuszek kotletowy, mi Magdalena narobiła smaku….
    Gosia:te kotleciki proste a pyszne, warto upitrasić buziaki
    Kamila: dokładnie one z tych co smakują prawie(ja takich nie znam ale pewnie jakiś się znajdzie dla zasady:D) wszystkim , polecam pozdrawiam serdecznie
    Ania: kotleciory polecam , bo to taka prościzna i maja taki optymistyczny pomarańczowy kolor ,a smak dobry i można sobie doprawiać wg gustu buziaki ślę
    Ania Jam: no jak to mówią Górale , jak nie spróbujesz to….polecam doprawić po swojemu ,ale spróbować to mus:DDD buziaki

  • pasztety? Moja mama upiekła wczoraj dwa mięsne, a dziś tato kupił na mięsnym targu dwa nowe. Nic tylko pasztety wcinać, ale Twój zjadłabym najchętniej 🙂

    • Moja mama też piecze mięsne sama. 🙂 Wszyscy się zajadają. Moje córy uwielbiają pasztety i te mięsne i warzywne (sposób na przemycanie wartości odżywczych). Z kupnych to kupuję tez taki jeden swojski pieczony, kroję na takie paski i najmłodszy szkrab zajada sam jak batona 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.