Domowy hummus x3 i tahini

Domowy hummus x3 i tahini
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
0
(0)

Co to jest hummus?  Pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu pochodząca z kuchni arabskiej. Gotowa tahini jest dość droga, ale czego nie da się zrobić samemu w domu? 🙂 Dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na moją ulubioną pastę do pieczywa:

Domowy hummus i tahini (co by Wasze portfele na bardzie nie ucierpiały na tej rozpuście). 🙂

SAM_2174

Składniki na przepis podstawowy:
1 szklanka cieciorki
3/4 szklanki pasty tahini*
1/2 szklanka zimnej wody (przegotowanej)
1/4 szklanki oliwy
2-3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól

przyprawy dodatkowe:
papryka czerwona słodka
papryka chilli
suszone pomidory

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnie wypłukać ciecierzycę zimą wodą i ugotować na miękko (40-60 min aż ziarno będzie rozpadać się w palcach).
Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
Dodać pastę tahini, czosnek i sok z cytryny.
Zblendować (około 2 minuty). Dodać wodę i miksować jeszcze 3-4 minuty. Dodać oliwę i doprawić solą do smaku. Wymieszać.

SAM_2179

Wersja paprykowa:
Wszystko jak wyżej, tylko po dodaniu wody podczas blendowania dodać słodką i ostrą paprykę (u mnie świeże, ale mogą być też te w proszku).SAM_2175

 

Wersja pomidorowa:
Wszystko jak w przepisie podstawowym, tylko po dodaniu wody podczas blendowania dodać kilka suszonych pomidorków (ja dodałam 4, jednak następnym razem dodam na pewno więcej, bo według mnie smak wyszedł zbyt delikatny)

SAM_2172

* Tahini 

Składniki (na 1 szklankę):

  • 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra vergin lub innego oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • woda źródlana

Sezam uprażyć wsypując go na suchą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając podgrzewać go, aż lekko się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć. (Uwaga żeby nie przypalić, bo będzie niejadalny!) Przesypać do miseczki, ostudzić. Wsypać do blendera i stopniowo dodając olej i oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Jeśli będzie za gęsta (ma mieć konsystencje gęstego ciasta na naleśniki) dodać wodę. Gotową pastę możesz przechowywać kilkanaście dni w słoiku w lodówce.

SAM_2186

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


6 thoughts on “Domowy hummus x3 i tahini”

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.