Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dzisiaj pyszne i szybkie w przygotowaniu – Kotlety z kaszy jaglanej 🙂 Można je zrobić też z innej kaszy np jęczmiennej albo kuskus, jednak ja miałam ochotę akurat na kasze jaglaną. Z poniższych proporcji wychodzi 10 dużych kotletów.

SAM_1995

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • cebula
  • serek topiony o ulubionym smaku (u mnie śmietankowy)
  • 2 łyżki namoczonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (2,5 szklanki). Odcedzić i ostudzić. Dodać serek topiony, wymieszać dokładnie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię lniane i mąkę. Doprawić. Ciasto musi być tak zwarte, by nie rozpadało się podczas formowania i smażenia. Jeśli jest za rzadkie, dodać mąki kukurydzianej, jednak podana ilość powinna wystarczyć. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Polecam do nich sos chrzanowy albo pomidorowo-miętowy.

Pyszne zarówno same jak też jako dodatek do obiadu 🙂

SAM_1988

 

SAM_1999

 

SAM_2000

Zainspiruj się kaszą! III edycjaPrzysmaki dla taty 5Uczta pod gołym niebem

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Please wait...


8 thoughts on “Kotlety z kaszy jaglanej”

  • A czy ten serek wyjątkowo wpływa na smak, czy można go pominąć?

    Please wait...
    • można pominąć, ja akurat taki miałam w lodówce, zalegał, to dałam 🙂

      Please wait...
  • czemu nie mieszkasz bliżej, wpadałabym codziennie na domowe obiadki <3

    Please wait...
    • 🙂 Jak zamieszkasz kiedyś gdzieś bliżej, albo będziesz przejeżdżać to zapraszam 🙂

      Please wait...
      • drżyj, albowiem ja drżę przed Twoimi pociechami 😀

        Please wait...
        • czemu mam drżeć? Zapraszamy 😛

          Please wait...
  • Ciekawe, ja w podobny sposób robię kotleciki z soczewicy. Też bardzo dobre.

    Please wait...
    • można tu użyć dowolnej kaszy lub strączków i zawsze wyjdzie coś innego 🙂

      Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.