Kotlety z kaszy jaglanej

Dzisiaj pyszne i szybkie w przygotowaniu – Kotlety z kaszy jaglanej 🙂 Można je zrobić też z innej kaszy np jęczmiennej albo kuskus, jednak ja miałam ochotę akurat na kasze jaglaną. Z poniższych proporcji wychodzi 10 dużych kotletów.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- cebula
- serek topiony o ulubionym smaku (u mnie śmietankowy)
- 2 łyżki namoczonego siemienia lnianego
- sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (2,5 szklanki). Odcedzić i ostudzić. Dodać serek topiony, wymieszać dokładnie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię lniane i mąkę. Doprawić. Ciasto musi być tak zwarte, by nie rozpadało się podczas formowania i smażenia. Jeśli jest za rzadkie, dodać mąki kukurydzianej, jednak podana ilość powinna wystarczyć. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Polecam do nich sos chrzanowy albo pomidorowo-miętowy.
Pyszne zarówno same jak też jako dodatek do obiadu 🙂
A czy ten serek wyjątkowo wpływa na smak, czy można go pominąć?
można pominąć, ja akurat taki miałam w lodówce, zalegał, to dałam 🙂
czemu nie mieszkasz bliżej, wpadałabym codziennie na domowe obiadki <3
🙂 Jak zamieszkasz kiedyś gdzieś bliżej, albo będziesz przejeżdżać to zapraszam 🙂
drżyj, albowiem ja drżę przed Twoimi pociechami 😀
czemu mam drżeć? Zapraszamy 😛
Ciekawe, ja w podobny sposób robię kotleciki z soczewicy. Też bardzo dobre.
można tu użyć dowolnej kaszy lub strączków i zawsze wyjdzie coś innego 🙂