Bezjajeczny Lemon Curd

Lemon curd to słodko – kwaśny krem cytrynowy. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania w oryginale potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jednak jako, że moja córeczka ma alergię na jajka, musiałam troszkę zmodyfikować przepis i tak oto powstał nam -Bezjajeczny Lemon Curd. Jeśli chodzi o smak to myślę, że córcia (3 lata) skomentowała go zrozumiale dla wszystkich. Dałam jej do wylizania garnek (resztą posmarowałam andruty) i wołam żeby mi go już oddała bo myję naczynia, a ona mi na to: nie oddam Ci bo to jest pycha!
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortów, nadzienie do babeczek, tart oraz bez. Można go używać zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do deserów i lodów.
Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej, potrzebne nam więc będą garnek i miska szklana lub metalowa.
Składniki (na jeden średni słoik):
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 6-7 łyżek cukru
- 2 cytryny (potrzebne będą skórka i sok)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, na garnku kładziemy miskę, do której wlewamy wodę i mleko. Teraz dodajemy mąkę kukurydzianą i podgrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i gotujemy mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę masło, czekamy aż się rozpuści. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i zetrzeć na tarce ich skórkę. Po roztopieniu masła wrzucamy do kremu skórkę z cytryn, wyciskamy sok i dodajemy sól. Gotujemy aż całość zacznie delikatnie bulgotać a sos zacznie gęstnieć.
Przechowujemy w lodówce do 7 dni. (u nas jeszcze nigdy tyle nie wytrzymał) 🙂
bezjajeczny to coś dla mnie, miałam samonelle więc wolę nie eksperymentować, ale z Twoim przepisem bym się nie bała 🙂