Sałatka z mięsem i wędzonym serem

Dzisiaj szybka i bardzo smaczna sałatka z mięsem i wędzonym serem. Idealna na wszelkiego typu imprezy, spotkania, jak i na co dzień. Do przygotowania jej można użyć obojętnie jakiego rodzaju mięsa (łopatka, kurczak, indyk, schab, szynka itd) U mnie dzisiaj będzie z mięsem z szynki, bo akurat takie okupowało zamrażalnik 🙂
Składniki:
– sałata lodowa
– 30dag mięsa (z szynki, fileta z kurczaka, łopatki itd)
– gałązka pomidorków koktajlowych
– 50g startego wędzonego sera
– zielony ogórek
– 2 łyżki oliwy
– przyprawy (sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie)
– sos ( majonez, ketchup w proporcjach 1:1, sól, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z ulubionymi przyprawami, podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przyrumienić na złoty kolor.
Sałatę lodową umyć i porwać na mniejsze liście. Przełożyć do miski, dodać pokrojone na połówki pomidorki i ogórka na grubsze półksiężyce. Wymieszać i odstawić.
W miseczce wymieszać ketchup z majonezem, solą i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzeć na tarce.
Sałatkę układać na talerzach, najpierw warzywa, na warzywa mięso, następnie ser i sos. Pycha!
idealna instrukcja dla takiego debila jak dla mnie! Dziękuję :* 🙂
takie stare posty dokopałaś? 🙂
e tam stare, miałaś na myśli takie smaczne? 😀