Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Domowe sajgonki

Domowe sajgonki
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kto lubi kuchnię azjatycką? Ja uwielbiam, szczególnie tą typu fast food. Może nie jest do końca zdrowa, ale za to jaka pyszna… Jedną z moich ulubionych potraw są sajgonki, czyli takie mini krokieciki z papieru ryżowego. 🙂 Chrupiące, idealne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować. Łapcie przepis na domowe sajgonki!

Domowe sajgonki

Składniki:

  • arkusze papieru ryżowego
  • ok. 10 średnich podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek kapusty pekińskiej (niedużo, ok 3 większe liście)
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (dowolna, u mnie czerwona)
  • kilka grzybów mun (można pominąć, lub zastąpić podsmażonymi pieczarkami)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • *ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wrzucić startą na tarce marchew i pietruszkę + drobno pokrojone liście kapusty, poddusić wszystko chwilę pod przykryciem, wrzucić soczewicę, grzyby (zalane na 20 min. wodą)i  pokrojone w cieniutkie paseczki, sos sojowy i pieprz. Jeśli farsz jest za mokry dodać łyżkę mąki kukurydzianej.

Gotowy farsz nakładać po łyżce na wcześniej zmoczony arkusz papieru ryżowego (instrukcja na opakowaniu), i zawijać jak gołąbki. Smażyć na złoty kolor na gorącym, tłuszczu.

Najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym 🙂

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


7 thoughts on “Domowe sajgonki”

  • Bardzo fajnie, że promujesz kuchnię wietnamską. Ja ostatnio też mam wielką fazę na potrawy tej kuchni i nawet opublikowałam spis potraw, które polecam (zajął aż 3 posty). Sajgonki, czy – jak mawiają Wietnamczycy – nem lubię, ale przyznam szczerze, że wolę je w wersji bez smażenia (tzw. nem cuốn). Jest to wersja – wiadomo – lżejsza, ale też łatwiej wyczuć smak składników w środku. Polecam spróbować kiedyś także tej wersji.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • dziękuję za rady, sajgonki nie smażone również robię i przyznam, że mają wtedy więcej smaku. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services