Jeśli nadal do pracy nosisz jedynie kanapki, to najwyższa pora to zmienić. Większość z nas chodzi do pracy aż 5 dni w tygodniu, więc dbałość o zróżnicowanie spożywanych tam posiłków jest konieczna, jeśli zależy Ci na dobrym zdrowiu i odpowiednim odżywieniu organizmu.

Co na obiad do pracy? Zdrowe propozycje

  • Tortille z hummusemm, łososiem i świeżymi warzywami — przygotowanie zajmuje tyle samo co kanapki, a posiłek jest znacznie bardziej atrakcyjny oraz dostarcza więcej pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Wystarczy placek tortilli posmarować hummusem, ułożyć na nim plastry wędzonego łososia, sałatę, pomidora, ogórek (lub inne warzywa, wedle uznania), zawinąć, przekroić i schować do lunchboxa.
  • Kasza bulgur z indykiem i grillowanymi warzywami — bardzo sycący posiłek, obfitujący w błonnik. Przy tym jest prosty do przygotowania. Wystarczy ugotować kaszę, a przyprawionego indyka i warzywa pokroje w talarki przyrządzić na grillu elektrycznym lub grillowej patelni.
  • Placki z cukinii z sosem jogurtowym — również proste danie, którego smak jest świetną odskocznią dla przeciętnych dań.
  • Sałatka z ryżem jaśminowym, kurczakiem, ogórkiem i kukurydzą — jest to tylko przykład, a kompozycji warzyw można tworzyć multum, utrzymując ciągłą różnorodność.
  • Mini-pizzeriny — wystarczy przygotować ciasto na pizzę, uformować małe placki i posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubionymi dodatkami i przykryć warstwą mozarelli. Wartościowe i sprawia dużo radości podczas przerwy w pracy!
  • Makaron z mozarellą i pomidorkami koktajlowymi — całość możesz skropić oliwą z oliwek i doprawić szczyptą ziół i voila!

A Ty, masz jakieś ciekawe i niestandardowe pomysły na zdrowe dania do pracy? Podziel się z nami w komentarzu!