Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)
Zbliża się Wielkanoc. Już za moment, już za chwilkę siądziemy wszyscy przy świątecznym stole, by podzielić się jajkiem i złożyć sobie Wielkanocne życzenia.
Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może oczywiście zabraknąć mazurka. Jego klasyczna wersja jest połączeniem przesłodkiego lukru i marmolady, więc jest to prawdziwa bomba kaloryczna. Chciałam Wam dzisiaj pokazać, że można zrobić fit mazurek, który będzie smaczny i zdrowy. Nasz organizm nam za to podziękuje, a dodatkowe kalorie możemy zawsze uzupełnić dodatkowym kawałkiem babki (również tej zdrowej np. takiej, albo takiej) albo kawałkiem pasztetu 🙂
Żeby się nie ograniczać do tylko jednego smaku, jeszcze dziś na blogu pojawi się druga propozycja na zdrowy, świąteczny, fit mazurek (bezglutenowy). Także bądźcie czujni!
Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)
przepis autorski
Składniki:
spód
- 2 szklanki mąki żytniej (ew pełnoziarnistej pszennej)
- 6 łyżek oleju kokosowego (150g)
- 4 łyżki syropu z agawy (ew miodu)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- zimna woda (kilka łyżek)
masa kajmakowa
- 200-250 g suszonych daktyli
- wrzątek
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki mleka w proszku (u mnie roślinne, ale może być dowolne)
Sposób przygotowania:
Mąkę i olej włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach to momentu powstania tzw. mokrego piasku. Dodać pozostałe składniki i miksować alej aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto, które łatwo da się uformować w kulę (na początku dodać 3-4 łyżki wody, jeśli będzie potrzeba dodawać jeszcze stopniowo po 1, ilość zależy od użytej mąki, mi wystarczyły 4 łyżki). Przełożyć do woreczka i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć na naczynie wyłożone pergaminem (tak jak kruche). Jeśli masa jest za twarda wystarczy ją ogrzać w dłoniach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
Daktyle zalać gorącą wodą (tylko tyle aby zakryć daktyle). Odstawić aż całkowicie wystygną. Po tym czasie odlać wodę z moczenia (do osobnego pojemnika, przyda się podczas blenderowania). Daktyle wrzucić do blendera, dodać masło orzechowe i mleko w proszku. Wlać odrobine wody z moczenia daktyli. Zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby dolewać po trochu wody z daktyli).
Wyłożyć na całkowicie wystudzony spód. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:
Lub Fanpage Oleania
My odbiegamy od tej zasady 😛 W moim domu nigdy nie było mazurka. Raz jeden jedyny robiłam na lekcji techniki w szkole, ale to był mazurek na waflach tortowych 😛 Nigdy potem mazurka nie robiłam i nie jadłam, ale kto wie…. może w tym roku to się zmieni 🙂 Bardzo fajny przepis 🙂
dziękuję bardzo 🙂 to może zależy od regionu. U nas mazurek zawsze w domu był 🙂 chociaż taki malutki, albo kupny, ale był 🙂
Ale świetny! Ciekawe czy uda mi sie przekonać mamę do zrobienia go ;D
a może ten drugi? chociaż oba pyszne 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuje 🙂
zapraszam i czekam na rezultaty
Ta masa kajmakowa musi smakować nieziemsko 🙂 Spód zresztą też :))
masa rzeczywiście smakuje nieziemsko, spód te z jest pyszny, w sumie mnie zaskoczył, bo myslałąm, że będzie taki cierpki (kwaśno-gorzki) a smakuje bardzo fajnie, jeszcze z dodatkiem kremu, prawdziwa petarda smakowa 🙂
Jeeeżu! Nie lubię mazurków, ale tym bym nie pogardziła 🙂
w takim razie częstuj się Natalko!
Bardzo fajna propozycja mazurka. Ma naprawdę pyszne składniki (daktyle, olej kokosowy, masło orzechowe). Chciałabym go spróbować 🙂 Nie znałam takiego przepisu. Na Wielkanoc jak znalazł! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Oba przepisy powstały w mojej kuchni wczoraj, nie inspirowałam się żadnym przepisem, tak więc miło mi to słyszeć 🙂
I ja właśnie będę robić mazurka dokładnie z taką masą – tylko dam chyba jeszcze troszkę mleczka kokosowego 😀 Zainspirowałam się “Karmelovym” od Legal Cakes 😀
mleczko kokosowe pasowałoby tu idealnie, ja akurat nie miałam więc dodałam w proszku 🙂
Ciekawie wystrojony 😉 Najlepiej mieć przynajmniej 2 rodzaje mazurka,,, bo to takie cienki i szybko się zjada, prawie się nie liczy xD
ale za to te zdrowe bardziej sycą 🙂 Ja zrobiłam dwa, żeby było w czym wybierać 🙂
Mąka żytnia razowa (2000) czy jaka? Mleko musi byc w proszku czy moze byc plynne?
ja dałam w proszku bo chciałam zagęścić, to może lepiej jakieś mascarpone albo troszkę kremówki? Nie wiem czy ma być wersja wege czy normalna?
ps ja miałam dokładnie taką:
http://melvit.pl/p_maka-zytnia-razowa-typ-2000-1-kg_61
to jest bodażje 2000 właśnie
Kolorystyka… ekhm 😛 Za to smak kajmaku nie pozwoliłby mi ukończyć robienia takiego ciasta, bo wyżarłabym nadzienie w trakcie 😉