Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

Zbliża się Wielkanoc. Już za moment, już za chwilkę siądziemy wszyscy przy świątecznym stole, by podzielić się jajkiem i złożyć sobie Wielkanocne życzenia.
Na świątecznym stole, wśród tradycyjnych potraw nie może oczywiście zabraknąć mazurka. Jego klasyczna wersja jest połączeniem przesłodkiego lukru i marmolady, więc jest to prawdziwa bomba kaloryczna. Chciałam Wam dzisiaj pokazać, że można zrobić fit mazurek, który będzie smaczny i zdrowy. Nasz organizm nam za to podziękuje, a dodatkowe kalorie możemy zawsze uzupełnić dodatkowym kawałkiem babki (również tej zdrowej np. takiej, albo takiej) albo kawałkiem pasztetu 🙂

Żeby się nie ograniczać do tylko jednego smaku, jeszcze dziś na blogu pojawi się druga propozycja na zdrowy, świąteczny, fit mazurek (bezglutenowy). Także bądźcie czujni!

Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)

przepis autorski

Składniki:

spód

  • 2 szklanki mąki żytniej (ew pełnoziarnistej pszennej)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (150g)
  • 4 łyżki syropu z agawy (ew miodu)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zimna woda (kilka łyżek)

masa kajmakowa

  • 200-250 g suszonych daktyli
  • wrzątek
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka w proszku (u mnie roślinne, ale może być dowolne)

 

Sposób przygotowania:

Mąkę i olej włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach to momentu powstania tzw. mokrego piasku. Dodać pozostałe składniki i miksować alej aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto, które łatwo da się uformować w kulę (na początku dodać 3-4 łyżki wody, jeśli będzie potrzeba dodawać jeszcze stopniowo po 1, ilość zależy od użytej mąki, mi wystarczyły 4 łyżki). Przełożyć do woreczka i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, lub ręcznie wyłożyć na naczynie wyłożone pergaminem (tak jak kruche). Jeśli masa jest za twarda wystarczy ją ogrzać w dłoniach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.

Daktyle zalać gorącą wodą (tylko tyle aby zakryć daktyle). Odstawić aż całkowicie wystygną. Po tym czasie odlać wodę z moczenia (do osobnego pojemnika, przyda się podczas blenderowania). Daktyle wrzucić do blendera, dodać masło orzechowe i mleko w proszku. Wlać odrobine wody z moczenia daktyli. Zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby dolewać po trochu wody z daktyli).

Wyłożyć na całkowicie wystudzony spód. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

 


Jeśli macie ochotę na inne świeżo tłoczone oleje to zapraszam Was na stronę:

Lub Fanpage Oleania


 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


20 thoughts on “Fit mazurek (żytni z masą kajmakową)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services