Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Fit majonez z awokado

Fit majonez z awokado
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kolejny przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne, dla tych, którzy nawet podczas świątecznych dni nie chcą rezygnować ze swojej diety. Fit majonez z awokado idealny do jaj, sałatek, jako sos na kanapkę, lub dodatek do np. surowych warzyw i krakersów na imprezę. Nie tylko super smakuje, ale też pięknie się prezentuje na wiosennym stole (ma ładny, jasno-zielony kolor – oczywiście pod warunkiem, że nie użyjecie zgniłego  zbyt dojrzałego awokado)

Mój przepis na majonez nie wymaga od Was powolnego wlewania strużek oleju podczas ubijania… musicie jedynie wrzucić wszystko do blendera i ten wykona za Was całą pracę! Taki majonez z awokado na pewno się Wam nie zważy.

Przepis na fit majonez z awokado, którym się Wami dzielę jest bardzo łatwy, majonez jest gęsty, kremowy.

W zależności, od tego jaki majonez lubicie, możecie go doprawić większą ilością soku z limonki, octem winnym, dodać więcej musztardy (lub całkiem ją pominąć) itd.

Do wytworzenia domowego majonezu najlepszy jest olej rzepakowego, oczywiście taki dobry jakościowo, najlepiej świeżo tłoczony.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 (dzięki czemu spowalnia starzenie się komórek, zapobiega zawałom serca i nowotworom) oraz- nie ma żadnego specyficznego, dominującego smaku, dzięki czemu jest idealny do domowych sosów.

A jak jest w Waszych domach? Robicie majonez sami, czy kupujecie sklepowy? Macie jakieś swoje ulubione marki? Ja uważam, że chociaż raz w roku (podczas Świąt Wielkanocnych) warto poświęcić majonezowi trochę więcej uwagi, a nawet odrobinę uzdrowić i odchudzić (bo właściwie, skoro można to czemu nie?!) i zrobić taki domowy, zdrowy, fot majonez samemu. 🙂

 

Fit majonez z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • mały ząbek czosnku
  • czarna sól do smaku
  • pół łyżeczki musztardy (można pominąć)
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju (u mnie olej rzepakowy Oleania)

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, umieścić w blenderze razem z pozostałymi składnikami, zmiksować do momentu aż powstanie gładki, gęsty krem. Można to zrobić również za pomocą blendera ręcznego (wtedy nie będzie trzeba co chwilę zbierać masy z boków kielicha) 🙂

Majonez przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku, trzech dni (nie powinien ściemnieć).

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


24 thoughts on “Fit majonez z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services