Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Fit snickersy (wegańskie)

Fit snickersy (wegańskie)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 Lubicie snickersy? Bo ja je zawsze wprost uwielbiałam! Były to zawsze moje ulubione batony. Przechodząc na dietę roślinną była to jedna z rzeczy, których najbardziej mi brakowało! Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania ich zdrowszej i roślinnej wersji. Sama nie wiem czemu zwlekałam, bo już za pierwszym podejściem fit snickersy wyszły po prostu bajeczne. Nie wierzycie? Spróbujcie! Mają wszystko co trzeba: czekoladową polewę, orzeszki, karmel, a nawet lekko ciągnącą się, nugatową warstwę. Nieskromnie mówiąc wyszły mi te batoniki! Chociaż jest z nimi trochę zachodu, to naprawdę warto! Szczególnie jeśli jesteście takimi snickersowymi fanami jak ja 🙂

Fit snickersy

Składniki (na około 10 batonów):
karmel daktylowy:
  • porządna garść daktyli
  • gorąca woda

warstwa nugatowa:

  • 125g masła orzechowego (raczej tego gładkiego)
  • około 1 do 1,5 szklanki roślinnego mleka w proszku (możecie użyć zwykłego lub odżywki białkowej – u mnie mleko migdałowe Eco mil, takie w puszce)
  • 2 łyżki oleju z agawy (ew. klonowego lub miodu)
polewa czekoladowa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

ponadto:

  • garść orzechów ziemnych niesolonych (u mnie takie od Bioplanet)

Sposób przygotowania:

Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą i odstawić (zalać tylko do momentu, aby przykryć daktyle, woda ma być gorąca, taka kilka minut po zagotowaniu).
Wszystkie składniki na masę nugatową wymieszać razem (ręcznie lub mikserem) do momentu, aż otrzymamy mokrą masę, którą da się formować (jeśli jest za sucha dodajcie kapkę mleka roślinnego, jeśli za mokra dosypcie mleka w proszku).
Z masy uformować ręcznie batoniki (tak jak ja to robiłam) lub wyłóżcie nią jakieś prostokątne naczynie wyłożone pergaminem, dzięki czemu zaoszczędzicie sobie później roboty (na co ja wpadłam dopiero po czasie).
Masę włożyć na około 30minut do zamrażalki.
W tym czasie, jak daktyle wystygły, odlać z nich wodę (tylko nie do zlewu (!) lepiej zlać do słoiczka, wstawić do lodówki i takim syropem posłodzić sobie np. poranną kawę). Zmiksować daktyle na gładką masę (ja robiłam to w blenderze kielichowym, bo mój ręczny niestety wysiadł, ale polecam robić to ręcznym :).
Masa włożona do zamrażalnika powinna już lekko zamarznąć, wyjąć ją, posmarować otrzymanym “karmelem”, posypać orzeszkami, ponownie włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, jeśli jest za gęsta dolejcie kapkę (1-2 łyżki) mleka. Lekko przestudzić.
Kiedy batony porządnie zamarzną, wyjąć je z pojemnika, pokroić ostrym nożem na batoniki. Polać roztopiona czekoladą.
Jeśli dacie radę wytrzymać jeszcze chwilę to zaczekajcie, aż czekolada chociaż trochę stężeje, jeśli nie to zjedzcie sobie od razu jednego batonika, a resztą włóżcie do szczelnego pojemnika i przechowujcie w lodówce (lub zamrażalniku).
  kers
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


27 thoughts on “Fit snickersy (wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services