Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami

Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.


Składniki (ok 15 sztuk) 

  • 500g mąki (u mnie 150g orkiszowej, 200g pełnoziarnistej i 150g pszennej)
  • 100g oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( u mnie napój owsiany z kokosem BIO 1000ml AMANDIN)
  • 25g świeżych drożdży
  • 70g cukru brzozowego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • pół szklanki cukru brzozowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • około 1 szklanka orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej, resztę cukru i sól. Wlać wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiać, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta, który posypać mieszanką cukru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Posypać posiekanymi nerkowcami.  Zawinąć w rulon i pokroić na około 15 kawałków. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami.
Piec w 220°C około 15minut.

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem, polać lukrem (zmielony na pył ksylitol + odrobinka wody), lub wcinać same, najlepiej takie jeszcze ciepłe 🙂

Do przygotowania ciasta wykorzystałam napój owsiany z kokosem BIO 1000ml firmy AMANDIN:

 


produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj:
 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


13 thoughts on “Wegańskie ślimaki cynamonowe z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services