Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańskie empanadas z salsą pomidorową i awokado

Wegańskie empanadas z salsą pomidorową i awokado
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dzisiaj mam dla Was przepis na wegańskie empanadas z salsą pomidorową i awokado. Empanadas czyli pieczone pierogi, ale bez drożdży i proszku do pieczenia. Jest to takie raczej kruche ciasto, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do pierogów koniecznie zróbcie tą prostą, ale pyszną salsę, która idealnie zrównoważy bardzo aromatycznym nadzienie. 🙂 Całe danie przygotujecie w 60 minut. 🙂 A naje się nim 4 osobowa rodzina (sprawdzone na naszej 4).


Empanadas z salsą pomidorową i awokado

Składniki (na około 9-10 dużych sztuk)
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • około 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

nadzienie:

  • paczka granulatu sojowego (250g)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kukurydza (ok 100g)
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • bulion (u mnie bulion wegański MISO BIO 1000ml AMANDIN)

salsa:

  • 200g pomidorów
  • 1 awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Mąkę z solą i ziołami wymieszać w dużej misce. Dolać wodę i łyżkę oleju, zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać wody). Odstawić na 20 minut.

W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę z czosnkiem podsmażyć. Dodać granulat sojowy, chwilę smażyć razem. Zalać bulionem (nie dużo, tylko, żeby zakryć cały granulat (około 3-4 do 1 szklanki). Dusić wszystko razem, aż bulion odparuje. Dodać kukurydzę, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, wymieszać i wystudzić.

Ciasto rozwałkować na około 5 mm, szklanką wycinać duże okręgi, na połówkę każdego nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierogi piec 30 minut (aż się ładnie zarumienią).

Pomidora, cebulę i awokado pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy i sok z limonki, wymieszać. (nie doprawiać, pierożki są bardzo aromatyczne).
Gotowe pierogi podawać ciepłe w towarzystwie salsy 🙂

 

Do przygotowania farszu użyłam bulionu wegańskiego MISO BIO 1000ml firmy AMANDIN:

 


produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj:
 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


14 thoughts on “Wegańskie empanadas z salsą pomidorową i awokado”

  • Pierogi wyglądają bardzo smacznie a ta salsa…. z pewnością przygotuję, tylko jeszcze troszkę poczekam aż pomidory będą smakować pomidorami 🙂 Całość to ndealna propozycja nie tylko na obiad ale i na kolację 😉

    PS Już to pisałam, ale napiszę jeszcze raz: piękne zmiany na blogu 🙂

    • dokładnie Beatko, bardzo dobre są też na zimno na drugi dzień 🙂 Wtedy to dopiero nabierają aromatu… 😀 Apropo pomidorów to ja zazwyczaj kupuję w warzywniaku, te które pachną, ale ostatnio w Lidlu też trafiłam na bardzo smaczne, no i smakujące jak pomidor 🙂 Wiadomo, to nie to co te z ogródka, dojrzewające na słońcu, ale były bardzo smaczne 🙂

      PS dziękuję raz jeszcze, mąż znowu urośnie jak usłyszy pochwałę 😀

      • Są takie potrawy, które muszę się “przegryźć” aby smakować lepiej 🙂

        U mnie nawet w warzywniaku nie ma takich pomidorów, ale jeśli tylko trafię to kupię i przygotuję Twoją salsę 🙂
        A męża jak najbardziej należy pochwalić i chwalić:D

  • Jadłam kiedyś nie empanadas, ale samosy – to pierożki, ale smażone, no i nadzienie jest inne. Chodziło za mną zrobienie takiej wersji pieczonej, ale nie bardzo wiedziałam, jak się do tego zabrać, więc spadłaś mi z nieba 😀 Jedynie soję zamieniłabym na zieloną soczewicę – można? 🙂

    • Samosy sama uwielbiam, takie prawdziwe, indyjskie z farszem z ziemniaków, kalafioru, groszku, pomidorów, garam masalą… mniam, aż mi się zachciało takie teraz zjeść! muszę koniecznie na dniach zrobić 🙂

      Apropo soczewicy – oczywiście, że możesz! Sama chciałam dać najpierw czerwoną do farszu, ale znalazłam w szafce paczkę granulatu, który jak wiadomo jest dużo szybszy w obróbce niż soczewica, więc na ten dzień wygrał 🙂 Ale z soczewicą też będę na pewno robić. Pozdrawiam 🙂

  • Uwielbiam awokado (choć to moja niedawna miłość( i chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
    Nigdy czegoś takiego nie jadłam, a bardzo lubię poznawać nowe dla siebie smaki 🙂
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

    • wyszło bardzo smaczne 🙂 Polecam, ja w każdym razie na pewno będę wracać i eksperymentować z nadzieniami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services