Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pieczone faworki

Pieczone faworki
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pieczone fit pączki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, postanowiłam więc pójść o krok dalej i przygotować też zdrowszą wersję faworków (lub chrustu, jak kto woli). Pieczone faworki polecają się na niedzielne popołudnie! (lub tłusty czwartek)

Pieczone faworki

Składniki (na 2 duże talerze)

  • 1,5  szklanki mąki tortowej (lub mieszanki mąk: pełnoziarnistej pszennej i żytniej)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (zamiennie jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka wódki lub octu jabłkowego
  • cukier puder do oprószenia (u mnie zmielony na pył ksylitol)

Sposób przygotowania:

Uwaga! Składniki powinny być prosto z lodówki.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto.

Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciastem, żeby “uciekło” z niego powietrze. Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawać długie, poziome pasy, następnie poprzecinać je na mniejsze kawałki i na środku każdego kawałka zrobić nieduże nacięcie.

Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak widac to na załaczonym niżej zdjęciu, możecie również przełożyć faworka dwa razy przez dziurkę, wtedy będzie wyglądał jak ten na 3 zdjęciu – jak kto woli).

Piec w temp. 170 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


25 thoughts on “Pieczone faworki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services