Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegański obiad: dyniowe risotto i mielone z ciecierzycy

Wegański obiad: dyniowe risotto i mielone z ciecierzycy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dziś udowadniam, że wegańskie menu wcale nie musi być nudne. Co powiecie na pyszne, kremowe, aksamitne risotto z dyni, a do tego bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy?

Risotto dyniowe
(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę, obranej dyni,
  • 250 g ryżu do risotto
  • 2 cebule dymki
  • 100 g tartego parmezanu (wegańskiego)
  • szklanka mleka (u napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN)
  • ok. 1 litr bulionu (u mnie bulion wegański CEBULOWY BIO 1000ml firmy AMANDIN)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Olej rozupuścić w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni. Wrzucić drobno pokrojoną dymkę, zeszklić.

Wsypać surowy ryż, podprażyć kilka minut mieszając. Następnie ryż zalać mlekiem, dodać dynię, doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką (uwaga na sól, jeśli będziecie dawać parmezan, jest on dosyć słony, lepiej na końcu jeszcze raz dosolić, niż przesolić).

Dusić wszystko na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulionu (ja dolewałam po 1 szklance za każdym razem jak widziałam, że ryż wypił już prawie cały płyn, a ziarenka nie były jeszcze miękkie). Dusić wszystko do czasu aż risotto będzie delikatnie kleiste, kremowe no i ryż będzie miękki.

Na koniec, do gorącego risotto wsypać starty parmezan (możecie dać tylko odrobinę do smaku, lub zetrzeć cały kawałek, jeśli lubicie) i pokrojony drobno szczypiorek.

Podawać z panierowanymi boczniakami, jajkiem sadzonym lub takimi wegańskimi mielonymi z ciecierzycy:

Mielone z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • niepełna łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia (opcjonalnie, można też upiec)

Sposób przygotowania:

Dzień przed (najlepiej wieczorem) ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić (maszynką lub blenderem), dodać cebulę i przyprawy, zblenderować. Zwilżonymi rękami formować kotlety (raczej płaskie i mieszczące się w dłoniach), które smażyć na rozgrzanej oliwie aż się ładnie zarumienią. Można je również upiec w 180 stopniach.

do risotto wykorzystałam bulion wegański CEBULOWY BIO firmy AMANDIN:

oraz napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN:


produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj
 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


23 thoughts on “Wegański obiad: dyniowe risotto i mielone z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services