Wegański obiad: dyniowe risotto i mielone z ciecierzycy
10 lutego 2017
22

Dziś udowadniam, że wegańskie menu wcale nie musi być nudne. Co powiecie na pyszne, kremowe, aksamitne risotto z dyni, a do tego bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy?

Risotto dyniowe
(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę, obranej dyni,
  • 250 g ryżu do risotto
  • 2 cebule dymki
  • 100 g tartego parmezanu (wegańskiego)
  • szklanka mleka (u napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN)
  • ok. 1 litr bulionu (u mnie bulion wegański CEBULOWY BIO 1000ml firmy AMANDIN)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Olej rozupuścić w garnku z grubym dnem lub na dużej patelni. Wrzucić drobno pokrojoną dymkę, zeszklić.

Wsypać surowy ryż, podprażyć kilka minut mieszając. Następnie ryż zalać mlekiem, dodać dynię, doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką (uwaga na sól, jeśli będziecie dawać parmezan, jest on dosyć słony, lepiej na końcu jeszcze raz dosolić, niż przesolić).

Dusić wszystko na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulionu (ja dolewałam po 1 szklance za każdym razem jak widziałam, że ryż wypił już prawie cały płyn, a ziarenka nie były jeszcze miękkie). Dusić wszystko do czasu aż risotto będzie delikatnie kleiste, kremowe no i ryż będzie miękki.

Na koniec, do gorącego risotto wsypać starty parmezan (możecie dać tylko odrobinę do smaku, lub zetrzeć cały kawałek, jeśli lubicie) i pokrojony drobno szczypiorek.

Podawać z panierowanymi boczniakami, jajkiem sadzonym lub takimi wegańskimi mielonymi z ciecierzycy:

Mielone z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • niepełna łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia (opcjonalnie, można też upiec)

Sposób przygotowania:

Dzień przed (najlepiej wieczorem) ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić (maszynką lub blenderem), dodać cebulę i przyprawy, zblenderować. Zwilżonymi rękami formować kotlety (raczej płaskie i mieszczące się w dłoniach), które smażyć na rozgrzanej oliwie aż się ładnie zarumienią. Można je również upiec w 180 stopniach.

do risotto wykorzystałam bulion wegański CEBULOWY BIO firmy AMANDIN:

oraz napój ryżowy naturalny BIO 1000ml firmy AMANDIN:


produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj
 

Dodaj komentarz

22 comments

  1. Nie dość, że kotleciki i risotto wyglądają bardzo apetycznie to jeszcze ten talerzyk! Piękny 🙂

    1. dziękuję bardzo, mam cały komplet 😉

  2. Zestaw pierwsza klasa.. nic tylko zajadać:)

    1. dokładnie 🙂

  3. Świetny ponysl!Obydwa mi sie bardzo podobają,mogę wpaść na taki obiad? 😀

    1. Jasne Kochana, już Ci szykuje porcję 😀

  4. Przefajny pomysł z tymi mielonymi z ciecierzycy 🙂 Jeszcze takich nie robiłam, choć przyznam, że eksperymentuję ostatnio z bezmięsnymi mielonymi.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę 🙂

    1. spróbuj koniecznie, są pyszne 🙂

  5. Właśnie wczoraj piekłam takie falafelki, tylko dodałam jeszcze natkę pietruszki 🙂 Pyszna sprawa! I aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam takiego pysznego, kremowego risotto 🙂

    1. z tego samego przepisu robię falafele. Pietruszki akurat nie miałam, dlatego dałam szczypiorek do risotto a w falafelach pominęłam 😉

  6. Kotlety wyglądają smacznie i bardzo podoba mi się ich skład – bardzo lubię ciecierzycę w tego typu daniach 🙂

  7. Ale cudowny obiad. Aż zgłodniałam.

    1. w takim razie zapraszam na porcję 🙂

  8. Kupiłaś mnie tymi wegańskimi mielonymi! 🙂

  9. Może już o tym pisałam, nie pamiętam, w każdym razie moja mama robi rewelacyjne kotlety z grochu oraz drugie – z soi. Podejrzewam, że Twoje są tak samo pyszne, więc skusiłabym się. Risotto też bym przygarnęła, acz nie mam zdani co do dyni. Nie jadłam jej od… Nie pamiętam nawet, kiedy ostatnio jadłam dynię ;x

    PS Czemu mnie nie gonisz po komcie?! Tak długo nie pisałaś, że zapomniałam, by dalej sprawdzać ;(

    1. chciałabym przepis od Twojej Mamy 😀

      PS ach Kochana, bo sama nie mam czasu, żeby komciać czasami a co dopiero wymagać od innych 🙂 Poza tym wiem, że jesteś zajęta ;*

  10. Brzmi zachęcająco, choć ja jeszcze w temacie dań wege muszę jeszcze sporo się nauczyć…

    1. w sumie jak każdy 🙂

  11. Te mielone z ciecierzycy chętnie widziałabym w burgerze albo tortilli 😀

    1. zawsze robię więcej na obiad, i później jem w tortilli właśnie albo do buły, surówka i gotowe 😀

  12. Ojjj podoba mi się taki obiad i to bardzo ! Mogłabym takie codziennie jeść. 🙂

    1. to tak jak ja Twoja sałatkę z pieczonym kalafiorem 😀

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services