Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańska zupa cebulowa z klopsikami

Wegańska zupa cebulowa z klopsikami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Temperatura za oknem ciągle na minusie, przydałoby się więc coś na rozgrzewkę. Jak wiadomo na rozgrzanie najlepsza jest porządna zupa. Taka tez jest moja dzisiejsza propozycja: aromatyczna, sycąca i mocno rozgrzewająca. Francuska zupa cebulowa, w wegańskim wydaniu. 🙂

Wegańska zupa cebulowa

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego (u mnie bulion wegański CEBULOWY BIO 1000ml AMANDIN)
  • 7 średniej wielkości cebuli
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 3 łyżki tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, wsypujemy tymianek, bazylię, liście laurowe, oregano i cukier po czym smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 20 minut, do czasu aż cebula będzie bardzo miękka. Następnie wsypujemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dolewamy wina. Całość dusimy i czekamy aż alkohol wyparuje (ok 15 minut na małym ogniu).

Cebule przekładamy do większego garnka, zalewany bulionem. Dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy razem przez około 20 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zupę można podać z grzankami i serem (wegańskim oczywiście) lub z wegańskimi klopsikami np. takimi z bakłażana
do zupy wykorzystałam bulion wegański CEBULOWY BIO firmy AMANDIN:

produkty firmy Amandin znajdziecie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. O ich dostępność możecie spytać tutaj
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


21 thoughts on “Wegańska zupa cebulowa z klopsikami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services