Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Bułki z sezamem – najlepsze do hamburgerów

Bułki z sezamem – najlepsze do hamburgerów
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Przepraszam za ponowną długą nieobecność. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że lataliśmy z małą po lekarzach, robiliśmy testy, możemy już wszystko jeść, tak więc teraz na blogu zrobi się bardziej wegetariańsko. Musimy jakoś małej te jaja przemycać 🙂 Ale do wegańskich przepisów oczywiście będę też wracać. Jak skończyliśmy wizyty u alergologa to oczywiście odchorowaliśmy, a później mieliśmy (w sumie dalej mamy) dużo spraw rodzinnych do załatwienia. Dzisiaj zajrzałam do folderu ze zdjęciami rzeczy, które chcę Wam pokazać i… złapałam się za głowę! Tyle się tego nazbierało. A gdzie wpisy świąteczne?! Na szczęście w tym roku wyjeżdżamy, więc nie planuję za bardzo szaleć. Podam Wam oczywiście sprawdzony przepis na pierogi i uszka, a tak poza tym postaram się zaplanować jakieś zaległe posty. Może uda mi się zebrać posty z zeszłego roku i zaproponować Wam chociaż przegląd ciast, które warto upiec na Święta. Zobaczymy. Tymczasem dziś zapraszam Was na pyszne, pszenne bułki z sezamem. Są to bułki, które chętnie jemy jako poranne pieczywo, no i są niezastąpione podczas robienia domowych burgerów. 🙂  Bułeczki wychodzą mięciutkie i rewelacyjne w smaku. Zresztą, sprawdźcie sami 🙂

img_20161121_134944

Bułki z sezamem
Składniki (na 6 bułek):
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko jajka do posmarowania (opcjonalnie)
  • sezam
 Sposób przygotowania:
Do dużej miski rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać odrobinę letniej wody i około 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Następnie do miski dosypać resztę mąki, wlać wodę, jogurt naturalny, olej i sól. Wszystko wyrobić do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na około 2 godziny w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, podzielić na 6 równych części, formować dłońmi kulki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować spore odstępy). Odstawić na około 20 minut w ciepłym miejscu na ponowne wyrastanie.
Białko jajka roztrzepać i posmarować każdą z bułek. Następnie bułki posypać sezamem. Wstawić je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 17 minut aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.
img_20161121_134936
img_20161121_134924
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


14 thoughts on “Bułki z sezamem – najlepsze do hamburgerów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services