Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Prażone, karmelizowane orzechy (wegańskie)

Prażone, karmelizowane orzechy (wegańskie)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uwielbiam karmelizowane orzechy. Często dodaję je do śniadań, deserów, ciast, lub po prostu chrupię same podczas czytania lub oglądania tv. Kiedyś kupowałam je po prostu w sklepie na wagę, lub w malutkich paczuszkach. Niestety okazało się, że te orzeszki, które miały taką ładną skorupkę, zawdzięczały ją białku jaja kurzego… Co automatycznie je zdyskwalifikowało ze względu na alergię Vivien. Postanowiłam trochę poeksperymentować i w końcu udało mi się osiągnąć prawie identyczny efekt wizualny, a smakowo nawet zyskały, no i uczyniłam je zdrowszymi, dzięki użyciu ciemnego cukru. 🙂

UWAGA! Orzeszki bardzo uzależniają, raz przygotowane na zawsze zagoszczą w Waszych domach. Ja już sobie nie wyobrażam nie mieć w kuchni ani słoiczka tych cudeniek. Po poniższych zdjęciach widać, że znikają w zastraszającym tempie. Nie umiałam nawet zrobić im porządnego zdjęcia. 🙂 Jedyne co zmieniam to rodzaj orzechów. Raz są to nerkowce, innym razem migdały, orzechy laskowe, macadamia, ziemne, ziarenka słonecznika lub np kawałki kokosa (takiego kupowanego w całości, rozłupywanego młotkiem)

img_20161201_125333

img_20161201_125315

Karmelizowane orzechy

Składniki:

  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów lub nasion (np słonecznika), świetnie nadaje się też kokos (taki w kawałkach)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz orzechów) umieścić w garnku o grubym dnie, rondel dać na średni ogień i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przez następne 5-10 minut zostawmy karmel sam sobie, powinien zacząć bulgotać i pienić się. Przez kolejne 10 minut znów zacznijmy mieszać i zeskrobywać karmel ze ścianek garnka.
Mieszanina powinna zacząć gęstnieć i przybierać ciemny kolor. Temperatura karmelu powinna wynosić około 117 stopni (warto użyć termometru cukierniczego). Kiedy karmel osiągnie daną temperaturę, wsypać do niech orzechy, wszystko razem dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze około minutę. Następnie orzechy od razu zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (takim woskowanym, aby się łatwo odklejały). Rozłożyć równomiernie, aby nam się nie skleiły w 1 bryłę. Schłodzić, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Jeśli Wasze orzechy z jakiegoś powodu nie chcą ładnie zastygnąć, tylko ciągle są klejące i mokre (co może oznaczać iż nie osiągnęliście dobrej temperatury podczas gotowania karmelu, lub dodaliście za dużo wody/za mało cukru itd), po prostu podprażcie je 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i zostawcie w środku do wystygnięcia. Takie orzeszki super nadają się na prezent, wystarczy zapakować je w jakieś ozdobne woreczki, przewiązać wstążką i gotowe. 🙂

img_20161201_125400

img_20161201_125505

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


18 thoughts on “Prażone, karmelizowane orzechy (wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services