Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Najprostsze wegańskie brownie

Najprostsze wegańskie brownie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedząc ostatnio batony z Legal cakes, miałam nadzieję, że ich brownie będzie takie, jakie brownie być powinno. No właśnie, a jakie właściwie powinno być idealne brownie?

Na pewno mooooocno czekoladowe, słodkie (ale bez przesady), wilgotne no i nie oszukujmy się, brownie to nie jest jakiś puszek-biszkopcik, to jest porządny kawał ciacha, w które trzeba wbić zęby! Najlepsze na 2-3 dzień, kiedy jest zwarte i można zabrać go ze sobą w drogę na uczelnię, do pracy czy też szkoły. 🙂 Tak mnie legal cakes zmobilizował, że musiałam im pokazać jak powinno wyglądać prawdziwe brownie, kto wie, może popracują nad swoim i je lekko zmodyfikują? 🙂 Moje, co Wam mogę poręczyć, jest w 100% wegańskie, możecie je zrobić również bezglutenowe (tu polecam mieszankę mąk ryżowej, ziemniaczanej/z tapioki). Jest proste do przygotowania i mega smaczne. Ja swoje dodatkowo wzbogadziłam naszymi polskimi, nie drogimi włoskimi orzechami, a na wierzchu położyłam jeszcze na nim wegańskie pianki marshmallows od Cukierkoza. I wyszło bombowo. Jak już grzeszyć to na maxa 🙂

img_20161122_120547

img_20161122_120557

Wegańskie brownie

Składniki (na typową blache 40×20):

  • 5 łyżek gorącej wody
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2,5 szklanki mąki (do wyboru pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej lub bezglutenowej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 łyżek kakao (bezglutenowego, u nas to od Celiko)
  • 150g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (u nas Vivani 92%)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 – 1 szklanka gorącej wody
  • 1 -1,5 szklanki cukru (u nas cukier kokosowy)
  • 9 łyżek oleju (kokosowego, słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1 szklanka dowolnych, posiekanych orzechów (u nas akurat jako, że jesień-włoskie)

na wierzch:

  • wegańskie pianki marshmallows – ok 150 g (użyłam takich plus miałam w domu jeszcze paczuszkę brytyjskich Ananadas)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić, żeby sobie popracowało. W jednym mniejszym naczyniu wymieszać mąkę z sodą.

Do drugiego wsypać posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Zalać to wszystko gorącą wodą (niecała szklanką) i mieszać intensywnie do czasu aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Możecie zrobić to mikserem. Do czekoladowej masy wsypać cukier, dodać namoczone wcześniej siemię, wlać olej, wsypać orzechy i wszystko razem wymieszać (mikserem). Na końcu do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać porządnie łyżką lub ręcznie. Ciasto będzie bardzo gęste i klejące (tak ma być!).

Na blachę wyłożoną pergaminem wyłożyć gęste ciasto, wyrównać je w formie rękami (polecam je wcześniej posmarować olejem). Piec 15-17 minut.

Po tym czasie na wierzch ciasta wysypać pianki i zapiekać jeszcze 2-3 minuty, do momentu, aż pianki się ładnie rozpuszczą (ja przełożyłam blachę wyżej i właczyłam fynkcję grilla z przypiekaniem od góry).
Ciasto możecie jeść gorące (ale wtedy może się ciężko kroić, a pianki będą się ciągnąć, no i niezbędna będzie łyżka), albo na drugi dzień po całkowitym przestudzeniu, kiedy ciasto będzie miało stała formę, a pianki będą się lepiej kroić 🙂 No i wtedy ciasto będzie wyglądało tak jak na zdjęciach.

img_20161122_120747

img_20161122_120845

img_20161122_122644

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


16 thoughts on “Najprostsze wegańskie brownie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services