Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Czekośliwka wegańska i bez cukru

Czekośliwka wegańska i bez cukru
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Czekośliwka czyli powidła śliwkowe z czekoladą i kakao.

Kochani przepraszam za kolejną tak długą nieobecność na blogu.. codziennie wchodząc na bloga i facebooka widzę ile Was tu codziennie zagląda i sprawdza czy nie pojawił się nowy wpis, dlatego postanowiłam wziąć się w garść i w końcu coś dodać. Ostatnio mamy w domu szpital dosłownie.. W zeszłym tygodniu wyszłam ze szpitala z młodszą córką, jak ona zaczęła już zdrowieć to rozchorowała się starsza córa a wczoraj do ich grona dołączył jeszcze mąż.. Nie chce się znowu tłumaczyć, ale często nie wiem w co nawet ręce włożyć, a myśl o włączeniu komputera to ostatnie co przychodzi mi do głowy. Dzisiaj postaram się zaplanować publikację kilku prawie gotowych wpisów. Tymczasem zapraszam Was na dzisiejsze powidła śliwkowo-czekoladowe. A jak tam Wam idzie przygotowywanie do tegorocznej zimy? Mój zamrażalnik już pęka w szwach tyle w nim pomrożonych woreczków z musem dyniowym, buraczanym, jabłkowym, pieczonej czerwonej papryki, ziół, pomidorów itd.

img_20160912_145401

Czekośliwka 

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych węgierek (u mnie ok. 2 kg)
  • 200 g gorzkiej czekolady, wegańskiej (lub mlecznej jeśli wolicie, ja robiłam porcję z gorzką i porcję z mleczną czekoladą)
  • 1-2 łyżki ksylitolu do smaku (można pominąć, zależy od słodyczy węgierek)
  • 3 kopiaste łyżki dobrego jakościowo kakao

Sposób przygotowania:
Umyte, wypestkowane śliwki włożyć do garnka o grubym dnie. Całość podsmażać przez około 30 minut.
Następnego dnia ponownie smażyć wszystko ok. 30 min. Trzeciego dnia ponownie. Jeśli nie macie 3 dni na smażenie powideł, możecie to zrobić jednorazowo, przez ok 1,5 – 2 h.
Do masy dodać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać powidła i mieszać do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zagotować i w tym momencie jeśli macie taką potrzebę możecie masę dosłodzić ksylitolem i dodać kakao. Wymieszać, pogotować razem kilka minut przełożyć do wyparzonych słoiczków i za pasteryzować (ja robię to w piekarniku 125 stopni przez ok 30 min).

img_20160912_145510

 

img_20160912_145430

img_20160912_145456

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


14 thoughts on “Czekośliwka wegańska i bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services