Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Falafele Polsoja – recenzja

Falafele Polsoja – recenzja
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mam dzisiaj dla Was recenzję produktu budzącego sprzeczne opinie w internetach. Jedni je kochają, inni ich nie cierpią. A jak jest ze mną? Ogólnie falafele uwielbiam. Często robię je sama w domu i mam już swój ulubiony przepis, z idealnymi dla mnie proporcjami przypraw. Dla osób niewtajemniczonych w temat- porządny i prawdziwy falafel powinien składać się z następujących składników: cieciorka, cebula, czosnek, oliwa, przyprawy (kolendra, cynamon, kumin, gałka muszkatołowa,soda, sól i pieprz), tahina, sok z cytryny, woda. Opcjonalnie można dodać jeszcze suszoną miętę. Moje falafele znajdziecie tutaj.

Jak to wyglądało w dzisiejszym produkcie? Falafele od Polsoja porównywałam chcąc nie chcąc do tych moich ukochanych. Jak wypadły? Zapraszam

IMG_20160524_152701

Opakowanie i wygląd:

W przezroczystym opakowaniu znalazłam 9 kuleczek, trochę większych niż orzech włoski. Przed podgrzaniem były z wierzchu lekko szarawe, coś jak kupiony na stoisku z garmażerką, taki tylko do odgrzania kotlet mielony. W zapachu czuć delikatnie woń ziół, która podczas obróbki termicznej produktu narasta na sile. Po podgrzaniu w nos uderza cały wachlarz użytych przypraw. W środku falafele wyglądają pięknie, tak jak powinny. Co prawda tutaj żółty kolor zapewniają pewnie głównie kurkumie, ale i tak zapowiada się fajnie.

IMG_20160524_152741

IMG_20160524_152750

IMG_20160524_152811

Skład: 

woda, ciecierzyca* (18,6%), ryż* gotowany, cebula*, ziarno soi*, olej słonecznikowy*, mąka z ciecierzycy* (6,4%), panierka (mąka pszenna*, sól, drożdże), zioła* i przyprawy* (0,75%) (kumin*, natka pietruszki*, czosnek*, pieprz*, kurkuma*, kolendra*, cząber*, imbir*, majeranek*), gluten pszenny*, substancje zagęszczające – chlorek wapnia i alginian sodu, sól morska, aromat naturalny, cukier trzcinowy*, *z upraw ekologicznych

Moja opinia:

Zacznę może od składu, pierwszy raz spotkałam się, żeby do falafeli dodawać ryż, jest to pewnie tani zapychacz, żeby produktu było więcej z niższej cenie. Można wybaczyć. Z soją w falafelach również do tej pory się nie spotkałam. Znowu cięcie kosztów? Zamiast oliwy dodano olej słonecznikowy, nie wiem po co falafelom panierka, ale tego również nie będę komentować. Przyprawy udowadniają nam, że mamy przed sobą taką spolszczoną wersję Falafeli, w sumie nie jest to złe, bo wiadomo, nie każdy Polak lubi kuchnię arabską, więc często nawet restauracje przygotowują światowe dania w taki sposób aby przypadły do gustu naszym rodakom (chociaż zapewniają, że danie oryginalną recepturą np. ryba po grecku, po czym taki Polaczek jedzie później do Grecji i jest w szoku, że tubylcy nawet nie słyszeli o taki specjale, o kebabie już nie wspominam, chociaż fajnie obserwować reakcję Polaków jak zobaczą co dostają, chociaż spodziewali się wielkiej buły, ewentualnie tortilli z masa sałatek jak to bywa w Polsce).

Wracając do tematu: w konsystencji falafele są takie jak powinny, nie gładkie tylko takie właśnie grudkowane, lekko zbite, dzięki czemu łatwo je przekroić i się nie rozpadają. Bardzo aromatyczne w smaku, dla mnie lekko przesolone. Ale nie je się ich samych, tylko z dodatkami, więc wtedy ten poziom soli jest ok.

Na ile oceniam i ile to kosztuje:

Ogólnie są to przyzwoite polskie falafele. Jak na gotowiec z supermarketu naprawdę nie jest źle. Miałabym trochę uwag apropo tych kilku zapychaczy i rodzaju użytych przypraw, ale jestem świadoma tego, że gdyby firma użyła oryginalnych przypraw to trafiłyby one w gust jeszcze mniejszej ilości osób z polskiej społeczności. Tak samo z zapychaczami, gdyby firma ich nie użyła z kolei, to cena falafeli poszłaby pewnie jeszcze bardziej w górę, a i tak nie są tanie (ok 13-15 zł). Ogólnie wystawiam im mocne 7/10.

Jeszcze powiem Wam jak my je jedliśmy

  1. Tortilla z grillowanym bakłażanem, falafelami, domowym sosem czosnkowym i tysiąca wysp (wersja wegańska). A do tego surówka z marchewki

SAM_9073

2. Zupa krem z kukurydzy, na którą ostatnio dodałam przepis (klik) tu falafele super zgrały się z delikatnie słodkimi no i lekko ostrymi nutami dania.IMG_20160524_153806

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


16 thoughts on “Falafele Polsoja – recenzja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services