Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Curry z bakłażanem

Curry z bakłażanem
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Curry z bakłażanem

Wczoraj miał pojawić się post, ale niestety pewnych rzeczy nie da się przewidzieć. W poniedziałek spotkała nas z mężem bardzo niefajna sytuacja, której nie życzę nikomu, skutkiem czego wczoraj cały dzień spędziliśmy na jeżdżeniu po bankach, komisariacie i urzędach. Wieczorem kiedy miałam już dosyć tego dnia i chciałam położyć się po prostu spać, rozchorował nam się starszy potworek, okazało się, że zjadł u babci kupne kluski ze “śladowa ilością jajka” i miałam noc z głowy, a dzisiaj została w domu. Więc na obiad jakieś szybkie danie jednogarnkowe i dla Was też takie mam. Co powiecie na wegańskie curry z bakłażanem plus świeżym czosnkiem niedźwiedzim? Prawdziwa petarda smaku, mówię Wam. 🙂

Jeszcze mała uwaga, nie wiem czy zauważyliście czy też nie, ale dodałam Wam wczoraj wieczorem na blog takie małe przejście do naszego konta na instagramie, dzięki czemu nawet osoby nie posiadające konta na instagramie, mogą zobaczyć co akurat u nas słychać bez konieczności szukania. 🙂

IMG_20160420_130956

Curry z bakłażanem

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryki (lub 1 zielona, my nie lubimy)
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru (u mnie suszony, można dać świeży)
  • oliwa z oliwek
  • stripsy z tofu Polsoja (można dać też pieczarki)
  • posiekana świeża lub suszona natka kolendry
  • czarnuszka (zamiast pieprzu)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • świeży czosnek niedźwiedzi (ew. szpinak)
  • i byłabym zapomniała: sól do smaku (ja zapomniałam i zjadłam ze smakiem, ale mąż dosalał)

IMG_20160420_095010

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić: kmin, czarnuszkę, kardamon. Podsmażyć około minutę, następnie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.
Po tym czasie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, podsmażyć chwilę, aż papryka zmięknie. Dodać pokrojonego w średnią kostkę bakłażana. Wlać pomidory z puszki i dodać pozostałe przyprawy. Dusić aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dolać wody. Pod koniec duszenia dodać kilka świeżych liści czosnku niedźwiedziego, podzielonych na mniejsze kawałki (nie w całości). Można podawać z pitą, tortillą lub ryżem. Chociaż danie jest tak sycące, że można tez zjeść same. 🙂
IMG_20160420_131056
SAM_9130
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


22 thoughts on “Curry z bakłażanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services