Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie

Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym-  bez glutenu, wegańskie
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Leśny mech

Pamiętacie jak w zeszłym tygodniu pisałam Wam, że robię bezglutenowe, wegańskie ciacho dla córy? Dzisiaj pokazuję Wam efekty moich zmagań no i przedstawiam przepis. 🙂 Ciacho wyszło pyszne, zajadali się nim nawet pozostali goście. Wyszło bardzo delikatnie słodkie, wilgotne i bardzo lekkie (mimo tego, że biszkopt po upieczeniu zrobił się raczej zbity, co nawet ułatwiło zadanie). Polecam, ciacho jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe, no i przemyca znienawidzony przez dzieci szpinak do diety. 🙂 Jako, że pierwotnie miało to być ciacho tylko dla córy to robiłam je w malutkiej tortownicy, ale jeśli chcecie użyć takiej np 24 – 26 cm to po prostu pomnóżcie razy dwa podaną ilość składników. 🙂

IMG_20160416_105628

Leśny mech

Składniki:

na ciasto

  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 1 mały banan
  • 125 ml oleju rzepakowego*
  • 40g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mrożonego szpinaku

pozostałe:

  • śmietanka do ubijania (u mnie ryżowa)
  • wegański twarożek kanapkowy
  • łyżka syropu roślinnego (ew melasy)
  • dowolne owoce (u nas borówki)

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odsączyć. Banana z cukrem zblenderować na gładką masę, dodać szpinak, wszystko razem zblenderować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto około 45 minut w temp. 180 c. Wystudzić, przekroić na 3 części (górna najcieńsza).

Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i syrop chwilę razem zmiksować. Wyłożyć na dolną warstwę ciasta, posypać borówkami, przykryć drugą warstwą, dać pozostała bitą śmietanę w którą powtykać borówki (starając się je całkowicie zakryć), na wierzch posypać pokruszonym najcieńszym blatem ciasta. Na wierzchu można posypać dowolnymi owocami, lub zrobić takie urocze grzybki (pałeczki ptysiowe, wegańska czekolada z sokiem z buraka i ananasa).

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego w naszej kuchni jest stałym bywalcem. 

IMG_20160416_105638

I na koniec jedyne zdjęcie z przekroju robione na szybko pod koniec imprezy, więc ciacho się już trochę rozjeżdżało (wiadomo bita śmietana bez lodówki) 🙂

IMG_20160416_154202


logo


 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


23 thoughts on “Ciasto leśny mech na oleju rzepakowym- bez glutenu, wegańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services