Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Witajcie kochani. Dzisiaj dzień znowu zapowiada się pięknie, więc szybko piszę posta i usiekamy z dzieciakami na dwór! W weekend nie pojawi się już żaden nowy post, bo będziemy mieli gościa, a poza tym jutro idziemy do rodziny na kinderparty, żeby dzieciaki się trochę wyszalały. Na imprezę mam zamiar upiec Vivien torcik leśny mech, w wersji bez glutenu i jaj. Jak wyjdzie satysfakcjonująco, to na pewno przepis pojawi się na blogu. Postaram się jutro pokazać efekt na instargamie, gdzie Was zapraszam. 🙂 Ale za to w przyszłym tygodniu na blogu pojawi się sporo przepisów, zarówno na słodko jak i wytrwanie, a w weekend mam w planach przygotowanie jeszcze kilku. 🙂

Jak już wam wczoraj pisałam wdrażamy się znowu, po półrocznej przerwie, w pieczenie potworkowi bezglutenowego chleba. Postanowiłam wypróbować nowy przepis z książki Atelier smaku, o której Wam pisałam tu. Z podanych proporcji wychodzą dwa chlebki pieczone w tradycyjnej keksówce. Dzieciakom chlebek bardzo zasmakował, szczególnie młodszej, do tego stopnia, że zjadły cały chlebek jednego dnia. 🙂 Na zdjęciach w wegańską pastą od Luntera, suszonym pomidorem, a całość posypana babką płesznik, żeby było zdrowiej. 🙂

SAM_8946

Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 100 g suszonych pomidorów (razem z oliwą)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 200 ml wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać wrzątkiem, zmiksować na gładką masę, odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do nich odrobinę cukru i odstawić na bok aby zaczęły pracować.

Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać przestudzone siemię lniane i powoli zmiksować. W trakcie miksowania dolewać rozczyn drożdżowy, na koniec wrzucić posiekane suszone pomidory i wlać oliwę. Całość chwilę wymieszać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć do foremek wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Przykryć ściereczką, wstawić do piekarnika, który nagrzewamy na 40 stopni i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie, zwiększamy temperaturę na 200 stopni, zdejmujemy ściereczkę, pieczemy chlebki 60 minut. 🙂

SAM_8909

SAM_8945

SAM_8948

SAM_8949

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


29 thoughts on “Chlebek kukurydziany z suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services