Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy

Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy

Pogoda nam się dzisiaj troszkę zepsuła. Od rana pochmurno, straszą ulewami i burzami.. Brrr. Ale takie uroki wiosny. 🙂

Żeby przywołać trochę wiosnę zapraszam na takie pyszne, kanapeczki z pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy, na to ulubione kiełki lub rzeżucha i śniadanie pierwsza klasa!

Co więcej ciecierzycę możecie namoczyć dzień wcześniej, buraki upiec w sumie też, więc na drugi dzień rano zostaje tylko wszystko zmiksować, doprawić i Voilà! Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy gotowa. 🙂

SAM_8535

Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy

Składniki:

  • pół szklanki ciecierzycy
  • 1 duży burak
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez cała noc). Ugotować do miękkości. Buraka zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (proponuję upiec od razu większą ilość, którą można później obrać i zamrozić albo zjeść :D).

Buraki po przestudzeniu obrać, zmiksować na gładką masę z ciecierzycą, czosnkiem i łyżką oliwy. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga, pasta po przegryzieniu się w lodówce jest dosyć ostra za sprawą czosnku, w zależności jakiej odmiany użyjecie, ja lubię czosnek, więc nasza pasta była naprawdę mocno czosnkowa). Przechowywać w lodówce do 7 dni.

SAM_8536

SAM_8539

SAM_8540

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


29 thoughts on “Pasta z pieczonych buraków i ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services