Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pasztetowa

Pasztetowa
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tak, tak, tak. Dobrze widzicie. To nie jest kolejny prima aprillisowy żart. Zapraszam Was dzisiaj na pasztetową, pyszną, do złudzenia przypominającą tą prawdziwą.

Przyznać się, kto z Was za bajtla zajadał się pasztetową? Ja bardzo lubiłam świeży chlebek z jej udziałem. 🙂 Niestety nie jest żadną tajemnicą, że kupne pasty “ala pasztetowa”, a szczególnie ich skład pozostawiają wiele do życzenia. Nie dość, że większość jest drobiowa (córa nie może drobiu), z domieszką mięsa wieprzowego, to jeszcze nie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. O jakości wykorzystanego mięsa, proporcji tłuszczu i soli nawet nie wspominam.

Ostatnio nałogowo przygotowuję różne pasty na chleb i testuję kilka (no dobra… kilkanaście) gotowych, kupnych past i smalczyków wegańskich, ale o tym w przyszłym tygodniu. Przepisy na pasty też będę Wam dawkować, żeby Was nie zanudzać codziennie pastą. Różnorodność musi być zachowana.

Pamiętacie jak pisałam o książce Atelier Smaku? (Jeśli nie to zapraszam tu).

Przeglądając książkę od razu wypisałam sobie 10 przepisów, które muszę już teraz, zaraz wypróbować (przemawiał za tym też fakt, że większość produktów miałam w domu).

Jedną pozycją z tej dziesiątki była właśnie pasztetowa, a właściwie pasta a’la pasztetowa. Chcecie wiedzieć jak ją przygotować? Zapraszam

SAM_8658

Pasztetowa

Składniki:

  • 1 kostka wędzonego tofu (u mnie Polsoja)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru (jeśli nie macie, to dodajcie po prostu więcej majeranku)
  • niecała łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystko razem dokładnie zblenderować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce około tygodnia.

Uwaga: Nie przesadzajcie z przyprawami, Wasza pasztetowa z każdym dniem będzie miała bardziej intensywny smak. 🙂

Pastę możecie jeść po prostu rozsmarowaną na chlebie, z plasterkiem kiszonego ogórka lub plastrem pomidora i posypaną suszonym czosnkiem niedźwiedzim, zrobić z nią wegańskie paszteciki z ciasta, lub wykorzystać w innych przepisach. 🙂

SAM_8645

SAM_8649

SAM_8651

SAM_8655

SAM_8645

SAM_8657

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


22 thoughts on “Pasztetowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services