Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegański kajmak i słony karmel

Wegański kajmak i słony karmel
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

W tym roku wyjeżdżamy na Święta, więc nie szaleję za bardzo z wypiekami Świątecznymi, za to na pewno upiekę jutro z samego rana córze bezglutenowego, wegańskiego mazurka. Z racji tego, że najpóźniej popołudniu będziemy już w drodze do teściów, to choćbym chciała nie zdążę się już z Wami podzielić przepisem na nasz mazurek. 🙁

Za to przygotowałam Wam inny, szybki Świąteczny wypiek, który postaram się jeszcze jutro z samego rana opublikować.

Tymczasem obiecałam Wam na facebooku wegański kajmak, właśnie skończyłam go przygotowywać, a żeby nie stać bezczynnie przy jednym garze, postanowiłam zrobić jeszcze wegańśki słony, sos karmelowy (słony karmel), który idealnie pasuje do wszelkich deserów, kaw, ciast, babeczek i ciastek. 🙂 Oba są pyszne, kajmak gęstnieje w miarę chłodzenia, sos karmelowy jest gładki i gęsty (można go również przechowywać w lodówce i w razie potrzeby przed podaniem podgrzać).

Zapraszam!

SAM_6571

Wegański kajmak

Składniki:

• 1 szklanka mleka kokosowego, pełnotłustego (ew. 2 szklanki innego mleka roślinnego)
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 2 łyżki oleju kokosowego

• opcjonalnie ziarenka z połowy laski wanilii

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem wlać mleko kokosowe, dodać cukier i delikatnie mieszając gotować przez około 20-30 minut, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć ogień, dodać ziarenka wanilii, chwilę przestudzić, dodać olej kokosowy i wymieszać. Gotowe. 🙂

SAM_8481

SAM_8491

SAM_8493

Słony karmel

Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki śmietanki roślinnej
  • 5 łyżek oleju kokosowego (zimnego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Sposób przygotowania:

Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Włączyć najmniejszy ogień. Poczekać aż cukier się rozpuści, masa zagotuje i przybierze ciemny, karmelowy kolor. NIE MIESZAĆ. Wyłączyć ogień, dodać śmietankę i ostrożnie wymieszać. Włączyć gaz, ciągle mieszając gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i sol, mieszać aż składniki się połączą na gładki sos. Gotowe. 🙂 Gotowym, lekko przestudzony karmel nadaje się do naleśników, placuszków, jako polewa do ciast, idealnie pasuje do latte.

SAM_6576

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


16 thoughts on “Wegański kajmak i słony karmel”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services