Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nie da się przeoczyć, że nadchodzą święta. Większe sklepy informują nas o tym już od przeszło dwóch tygodni (rekordzista – pewien niemiecki dyskont, świąteczny asortyment wprowadził już w grudniu). Co za tym idzie, możemy poczynić już pewne przygotowania, żeby później nie musieć robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Nie wyobrażam sobie żadnych świątecznych wypieków, w ogóle świąt bez zapachu pomarańczy, które zresztą jak wiecie uwielbiam. Skórkę pomarańczową kandyzuję zawsze już w listopadzie (przed Bożym Narodzeniem) lub w lutym (przed Wielkanocą), by później piekąc świąteczne ciasta, czy też dekorując ciasteczka, sięgnąć po gotowy słoiczek. Miłośnikom polecam również wyjadanie samej ze słoiczka lub dodawanie do porannej owsianki, gryczanki, jaglanki, puddingu, tostów… czegokolwiek chcecie. 🙂 Wspaniałym pomysłem jest też kandyzowana skórka pomarańczowa polana gorzką czekoladą i podarowana komuś w prezencie (wtedy polecam pokroić ją w paski a nie kosteczkę).

Z podanych składników wychodzi 4-5 małych słoiczków. Miąższ pomarańczy oczywiście polecam zjeść, wycisnąć z nich sok, albo zrobić galaretkę. 🙂

SAM_8327

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć, obrać. Odciąć nadmiar białej skórki, która jest gorzka. Pokroić w paseczki lub kostkę. Zalać skórki wrzątkiem, gotować 10 minut, po tym czasie wodę wylać, czynność powtórzyć. Po dwukrotnym wyparzeniu i wylaniu wody, zasypujemy skórkę szklanką cukru i wlewamy 1/4 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu najpierw pod przykryciem przez 45minut, następnie 15 minut bez pokrywki. Ostudzić i wysuszyć, przechowywać w lodówce/zamrażalce/jak wyschnie można przechowywać również po prostu w strunowym woreczku.

Uwaga: skórkę możecie najpierw pokroić w paski, a dopiero po ostudzeniu i wyschnięciu (na drugi dzień) pokroić w kosteczkę. W taki sposób łatwiej jest ją wysuszyć.

SAM_8328

SAM_8325

SAM_8329

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


18 thoughts on “Kandyzowana skórka pomarańczowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services