Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańska biała czekolada

Wegańska biała czekolada
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wczoraj ruszył mój konkurs, a zarazem akcja na zdrowe desery, słodzone ksylitolem. Do nagród moje zgłoszenia co prawda nie będą brane pod uwagę, jednak chcę Wam pokazać, że naprawdę da się robić super desery i jedyne co nas ogranicza w tej kwestii to nasza wyobraźnia. Jak mogliście zauważyć większość deserów na blogu jest słodzona właśnie cukrem brzozowym.

Dlaczego akurat nim?

  • Ma niski indeks glikemiczny (8)
  • Pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości (jego odczyn ph wynosi 7)
  • Jest mniej kaloryczny (5g ma tylko 9 kalorii)
  • Ma właściwości bakteriobójcze

Ksylitol to dietetyczny cukier brzozowy posiadający wiele pożądanych właściwości, w tym niski indeks glikemiczny. Zdrowa dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemiczny nie powoduje skoków glukozy we krwi i daje wrażenie sytości przez dłuższy czas, wspomagając tym samym odchudzanie.Jeśli chcecie wiedzieć więcej to zapraszam Was na stronę sponsora nagród – Brzozowy Cukier,SAM_7371no i zapraszam Was na dzisiejszy przepis: wegańska biała czekolada. Możecie ją zrobić zarówno w formie tabliczki, na którą wysypiecie swoje ulubione dodatki, jak również w formie małych czekoladek, tak jak ja to zrobiłam. ja dodałam ziarna konopii (niełuskane) i to był strzał w 10. Chrupią bardziej niż orzechy, super przyjemne uczucie, a do tego są bardzo zdrowe, spróbujcie! Po zapakowaniu w celofan, idealnie nadadzą się na prezent. A, że niedługo Walentynki, to warto o tym pamiętać. Czekoladki smakują podobnie jak znane wszystkim pralinki rafaello. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam! Zapraszam :)Jeszcze ap ropo prezentów, to postanowiłam zrobić nową zakładkę, gdzie zbiorę wszystkie przepisy, które można podarować komuś w prezencie. Jeśli będziecie potrzebować inspiracji, po prostu tam zajrzyjcie. 🙂

Wegańska biała czekolada

Składniki (1 tabliczka lub 8 czekoladek):

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy olej kokosowy (40g to około 3 łyżeczki) roztapiamy go na małym ogniu.

Do foremki wsypujemy wybrane dodatki  i zalewamy je masą. Jeśli chcecie, możecie dodatki wsypać do garnka z płynna czekoladą i od razu je wymieszać. Jeśli robicie czekoladę w formie tabliczki, będzie to wygodniejszy sposób, jednak mi bardziej podoba się taka czekolada, która  jest tylko od spodu posypana dodatkami- wylewam najpierw masę, a następnie posypuję ją mieszanką ulubionych dodatków- kwestia gustu. 🙂
Czekoladę schładzamy minimum godzinę w lodówce. Gotowe. 🙂

SAM_7366

SAM_7370

SAM_7375

SAM_7378

SAM_7372

SAM_7385

SAM_7391

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


40 thoughts on “Wegańska biała czekolada”

    • ja długo zwlekałam z jego zakupem – cena, a teraz nie wyobrażam sobie nie mieć go w szafce i zastanawiam się jak wcześniej funkcjonowałam bez niego! 🙂

    • właśnie nie miałam suszonych malin, morwy też się jak na złość skończyły.. ale następnym razem! 🙂

        • haha akurat sąsiad ma takie na na loty wysyła ;p Dużo nagród mają, to chyba szybkie są, zaraz pójdę jednego upolowac 😛

          • O widzisz 😛 Dobrze się składa 😀 Mój tato hoduje gołębie ale takich wytresowanych to nie ma 😛

          • ;D nie wiem w jaki sposób one sa trenowane, ale wiem, że co jakiś czas je gdzieś wywożą, i później one wracają a oni jakimiś licznikami specjalnymi im czas mierzą 🙂

          • A to każdy gołąb wraca o ile nie złapie go jastrząb lub hodowca gołębi 🙂 A w zawodach to liczy się czas 🙂 Gołębie Twojego sąsiada lecą na niezłych dopalaczach 😛

  • Trudno trafić na dobrą białą czekoladę. Trudność ta przełożyła się na moją niechęć wobec białych tabliczek, które w rankingu stoją najniżej (pierwsza jest oczywiście mleczna). Wegańskiej nie jadłam nigdy, ale po długim czasie odwiedzania Twojego bloga ufam Twoim umiejętnościom, nawet jeśli dań nie próbowałam, a z przepisów nie skorzystałam. Dopisz czekoladki do listy rzeczy, które mi przyrządzisz, jak się wprowadzę na ten ustalony tydzień 😀 Tylko poproszę wersję z makiem.

    • A może wersję figa z makiem? ;> Mam taką konfiturę akurat, dostałam do testów 🙂

      Olga jak kiedyś do mnie w końcu przyjedziesz to sama ustalisz sobie menu na każdy dzień, a ja Ci to zrobię! 🙂

  • O tak! Poziom trudności w sam raz dla mnie a do tego na słodko! Przepis idealny, dzięki 😀 Muszę tylko rozejrzeć się za tym cukrem brzozowym. Jest szansa, że dostanę go w sklepie stacjonarnym, czy raczej tylko przez Internet? 🙂

    • hmm ostatnio widziałam go nawet w kauflandzie, więc nie trzeba zamawiać. 🙂
      Ale możesz użyć też trzcinowego, kokosowego, stewii (tylko jej duużo mniej bo 30x słodsza od cukru). Pozdrawiam!

  • To się powinno nazywać kokolada ;). Czekolada musi zawierać w sobie surowce kakaowe. Można zrobić wegańską prawdziwą białą czekoladę (choć w domu raczej będzie ciężko), a najlepszym przykładem na to jest Zotter.

    • co nie zmienia faktu, że ludzie i tak nazywają białe twory bez kakaowca czekoladami 🙂 ale zotter już nie jest zrobiony w domu 😀

  • hej, zrobiłam dziś dokładnie wg twoich wskazówek i nic nie wyszło 🙁 mleko nie chciało się rozpuścić w oleju kokosowym, zrobiły się grudki które stwardniały na kość w miarę podgrzewania, mam wleko w proszku sojowe waniliowe, wiesz może co zrobiłam nie tak?

      • Wsypywalam do gorącego (rozpuszczonego) oleju kokosowego i od razu mieszalam, próbowałam 2x, efekt taki sam, drugi raz dłużej mieszalam lekko podgrzewajac i została w garnku jakby woda i twardy glut osobno. Kurczę zuzylam cały olej kokosowy. Może powinien być nierafinowany? Mój ma napis “rafinowany”. A może źle mleko sojowe?

        • ciężko mi powiedzieć, kilka osób już robiło i im wyszło.. olej nie ma nic do tego. ja robiłam na mleku kokosowym, migdałowym i ryżowym. A ty znalazłaś sojowe w proszku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services