Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Czekoladowe placuszki z białkiem konopnym

Czekoladowe placuszki z białkiem konopnym
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Czekoladowe placuszki z białkiem konopnym

Co powiecie na pyszne, śniadaniowe placuszki? Ale nie takie zwykłe. 🙂 Dzisiaj mam dla Was takie mini pankejki z dodatkiem surowego kakao i białka konopnego. Placuszki wychodzą bardzo lekkie i puszyste. Idealnie do podania z syropem klonowym, miodem lub jogurtem i świeżymi owocami. 

Kilka słów dlaczego warto używać w swojej kuchni białka pochodzącego z konopi:

  • Jest to pełnowartościowe białko zawierające wszystkie cenne aminokwasy egzogenne (jak mięso).
  • Białko konopne zawiera najwięcej edestyny spośród wszystkich białek roślinnych.
  • Jest lekkostrawne.
  • Ma odpowiednio zrównoważone PH (nie powoduje kwasoty tak jak produkty sojowe czy serwatkowe).
  • Zawiera: witaminy, minerały, błonnik, enzymy, probiotyki, antyoksydanty i wiele innych składników odżywczych.
  • Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego)
  • Regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie.
  • Usuwa z żył cholesterol zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry.
  • Przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
  • NIE posiada efektów ubocznych.

SAM_6677

Czekoladowe placuszki z białkiem konopnym

Składniki (na około 10 sztuk):

Sposób przygotowania:

Banana obrać, zblenderować razem z kakao na gładką masę (kawałeczki kakao mogą zostać, będą fajnie chrupać). Dodać białko konopne i surowe kakao, wymieszać. Dodać olej i esencję waniliową, jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.

Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni (około 2 minuty z każdej strony).

 

SAM_6681

SAM_6687

SAM_6680

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


24 thoughts on “Czekoladowe placuszki z białkiem konopnym”

  • Widziałyśmy to białko w ekosklepie ale jeszcze się na nie nie skusiłyśmy 🙂 Aczkolwiek pewnie kiedyś to nastąpi 🙂
    P.S. Zrobiłyśmy napój owsiany 🙂 Budyń wyszedł tak samo dobry jak z tego kupnego. Nie wiemy dlaczego do tej pory szłyśmy na taką łatwiznę…. aż wstyd 😛

  • Jakie one musiały być genialne 🙂 Placki z bananem i olejem kokosowym bardzo lubię 🙂
    Białka konopnego nie mam, ale mam nasionka konopi, które planuję mielić 😀

    • Olga chodziło raczej o to, że inne prozdrowotne produkty często wywołują efekty uboczne, apropo efektów ubocznych po przedawkowaniu Akurat białka to:
      – zakwaszenie organizmu,
      – osteoporoza
      – zaburzenia metabolizmu
      – miażdżyca,
      – mogą Ci wysiąść nerki, bo organy będą zbyt przeciążone,
      – przeciążenie wątroby,
      – zaparcia, nerwowość, kłopoty ze snem,
      – zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby serca, nowotwór jelita grubego, nadciśnienie tętnicze,
      – że już nie wspomnę o alergiach. Skaza białkowa – mówi Ci to coś?
      – mam wymieniać dalej?

  • pierwsze słyszę o białku konopnym! Dzięki Tobie wiem, że coś takiego istnieje! Dziękuję, a placuszki wzięłabym na wynos 🙂 Tylko czy aby to bezpiecznie jeść przed zajęciami? 😀 Bo nie chcę mieć problemy na zaliczeniu mając różne wizje przed oczami 😀

    • Agniesiu to nie jest białko z konopii indyjskiej – to raz, a dwa to nawet jakby było to akurat białko pochodzi z nasion a nie liści 🙂
      Ale ta konopia nie ma nic wspólnego ze swoją halucynogenną imienniczką, zresztą moje roczne dziecko to jadło 🙂 więc w pełni bezpieczne!

      • oj wiem kochana, tylko się droczę 🙂 Przecież wsadzili by do pierdla za handlowanie takim czymś! Ale dobrze wiedzieć czym to się różni bo nawet nie miałam pojęcia, że w zależności od nasion, a liści różnią się ich właściwości 😀 Dziękuję! Zapisałabym się do Ciebie na wykłady Pani Profesor <3

          • Cenię sobie szczerość u innych, to i ja muszę być szczera 😛 W końcu nie każdy musi wiedzieć wszystko 🙂

    • białko konopne właściwie nie ma żadnego charakterystycznego smaku, podobnie jak chia. Dlatego jest takie fajne 🙂 możesz dodać je do wszystkiego (ale otrzymasz zielonkawy kolor) 🙂 Dlatego do placuszków dałam kakao, bo starsza córa zielonych by nie tknęła 🙂

      • Pytam, bo chcę wrócić do normalnych treningów siłowych, a nie chcę przesadzać z białkiem sojowym. Chyba kupię na próbę. 🙂

        • w takim razie będzie super, szczególnie do koktajli białkowych (nie powinien zmieniac ich smaku, tylko kolor) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services