Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pudding chia

Pudding chia
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Są takie superfoods, od których człowiek bardzo szybko się uzależnia. W moim wypadku było tak z nasionkami szałwii hiszpańskiej, z którymi poznałyśmy się na wiosnę ubiegłego roku. Do tej pory robiłam z nich tylko puddingi (czekoladowe, kokosowe, waniliowe, owocowe), w tym roku chcę pokazać Wam jeszcze kilka wariantów budyniowych, ale również inne wspaniałe desery z ich wykorzystaniem.W wakacje dodawałam przepis na czekoladowy pudding chia z karobem i bananem (klik), dzisiaj przedstawiam Wam jego podstawową wersję, do której sami dobierzcie ulubione dodatki. 🙂

Na zdjęciu ulubiona wersja córy (z malinami,  o tej porze roku niestety mrożonymi).

SAM_5047

 

Pudding chia

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (jak pominiecie, otrzymacie biały pudding, wtedy warto dodać esencję waniliową)
  • syrop roślinny (do smaku)
  • ulubione owoce, konfitura, dżem do podania

Sposób przygotowania:

Do mleka dodać nasionka chia, kakao i wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie raz zamieszać, dosłodzić do smaku. Wstawić do lodówki na 5 – 6 godzin, a najlepiej wieczorem na całą noc.

Rano zjeść z ulubionymi dodatkami.

SAM_5038

SAM_5042

SAM_5048

SAM_5064

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


17 thoughts on “Pudding chia”

  • pudding chia jadłam pierwszy raz ponad miesiąc temu bo kupiłam w promocji w stokrotce 🙂 Teraz kupiłam w biebrze od Sante, ciekawe czy się będą różnić 🙂 Ja na razie jadłam tylko z mlekiem, ale posmakowały mi. Coś pomiedzy siemieniem lnianym. a tapioką. O tej porze malin nie kupię, nawet mrożonych ale do wakacji poczekam ^^

      • Moje miasto to też wiocha i ciężko tu o jakieś nowości ale ustanio Tesco rozbudował dział ze zdrową żywnością – tylko nie wiem czy to nie była chwilowa promocja bo dzisiaj ich nie widziałam ;/ Almy i Leclerca też nie mam 😛

  • Wszędzie widzę chia i mam na nie ochotę, ale jakoś mi nie po drodze do takich produktów. Musiałabym spróbować u kogoś (np. u Ciebie, skoro i tak masz mi zrobić eklerki i milion innych rzeczy z bloga :D), żeby ocenić, czy warto wydawać kasę na całe opakowanie (w moi przypadku raczej nie). Ach, no i najważniejsza rzecz: Twoja córa błądzi.

    • dlatego nie jem ich codziennie 🙂 żeby się nie przejadły. Ale zawsze mam w zapasie chociaż jedną całą paczkę 🙂 Ja nimi zagęszczam też np sosy

  • Hej 🙂 Właśnie natrafiłam na Twój przepis i tak mi pociekła ślinka, że od razu go zrobiłam 😀 Od razu mówię, że jeśli chodzi o kuchnię to jestem totalna noga i zawsze gotując sztywno trzymam się przepisów – dlatego mam pytanie – jak uzyskałaś taki ładny, czekoladowy kolor? Ja po dodaniu trzech łyżek kakao dostałam pudding czarny jak noc, i strasznie gorzki. Jakiego kakao użyłaś?

    • zależy jakiego kakao użyłaś, no i moje łyżki nie były kopiaste 🙂 Użyłam zwykłego, gorzkiego kakao. 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services