Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Mleko owsiane

Mleko owsiane
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mleko owsiane

Dzisiaj przepis na chyba najszybsze z domowych mlek roślinnych – mleko owsiane. Było mi potrzebne do jutrzejszej recenzji, ale super smakuje też do porannej kawy (fajne wyjście, jeśli akurat skończyło Wam się w domu mleko, a niekoniecznie chce Wam się z rana biec do sklepu). To mleko jest chyba najbardziej neutralnym (najdelikatniejszym w smaku) wśród mlek roślinnych (oczywiście poza ryżowym). Zapraszam do spróbowania 🙂

SAM_6494

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 500 ml wody ( źródlanej lub przegotowanej)
  • ewentualnie: syrop roślinny do dosłodzenia (zależy do czego potrzebujecie mleko)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać wodą, blenderować przez około minutę. Odcedzić przez gazę, przelać do butelki, przechowywać w lodówce (do 4-5 dni). 🙂

SAM_6500

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


28 thoughts on “Mleko owsiane”

  • nigdy nie robiłam, ale wydaje mi się, że przynajmniej w pewnym stopniu go piłam jak rozgotowywałam owsianki 😀 Fajny posmak, lubię to mleko z owsianki <3 Ale nie chce mi się mleka robić bo mi płatków szkoda, wolę zjeść całość 🙂

  • Nigdy nie robiłam sama mleka a widze, że nie jest to takie trudne 😉

    ………..
    Z tego co pamiętam to masło orzechowe z Tygodnia amerykańskiego ma w składzie cukier – zawsze miało 😉 Czyżby coś zmienili?

    Przepraszam – pomyślałam, że to Twój 🙂

    Sprawdzałam skład masła orzechowego – tego co weszło do stałej oferty
    Wersja crunchy: orzeszki ziemne 95%, cukier, olej słonecznikowy 1%, olej z orzechów ziemnych 1%, sól

    Wersja gładka (tutaj nie jestem pewna co do kolejności soli i cukru – być może najpierw jest cukier a potem sól)
    orzechy ziemne 90%, olej słonecznikowy 1,2%, sól, cukier, olej z orzechów ziemnych

    • napisałam u Cb jaki skład ma masło, które mam z tygodnia, ja się do niego doczepić nie mogę. Nie za tą cenę 🙂

      • ,Do niczego nie zmuszam 🙂 Wspominałaś, że masło z tygodnia amerykańskiego nie ma cukru i zdziwiłam się 🙂
        Ty piszesz o maśle orzechowym z Tygodnia amrykańskiego prawda? Ja piszę o tym co weszło na stałe do ofert Lidla ze zdjęcia co wrzucałam na bloga – dzisiaj byłam i widziałam 🙂

        Zgadza się masło z tygodnia amerykańskiego wychodzi tani ale jeśli mam być szczera to dla mnie jest za słodkie i mi nie smakuje ;/ kupiłam raz i długo męczyłam.. mdłe jakieś.

        Teraz właśnie łuskam orzechy na domowe masełko 🙂

        • Z ziemnych – laskowych nie mam ;/ To będą same orzechy i tyle 🙂 100% orzeszków 🙂 A olej słonecznikowy to nie to samo co palmowy? Ja z tych dwóch to chyba brałabym wersję gładką (chociaż wolę crunchy) bo cukier jest dalej w składzie no ale z kolei ma mniej orzechów ;/

          Kiedyś robiłam z nerkowców ale mi nie wyszło ;/

          • Nie nie moczyłam a co trzeba? 🙂 I dodaje się jakiś olej?

            Za co mnie przepraszasz??? Nie ma za co? Miło mi się z Tobą pisze 🙂
            Mówisz “lewą nogą” – czekoladę zjedz na dobry humor 😉

          • Lepiej sie blendują na gładką masę. Olej około łyżki też daję, żeby nie zajechać blendera

    • Bardzo mi miło. Polecam się na przyszłość. Mleko może spokojnie postać w lodówce. Ja jem z nim musli, pije kawę, dzieciaki piją jak zwykłe. 😉

    • kokosowe i inne roślinne (konopne, orzechowe, migdałowe) też robię i niebawem się pojawią. Tylko jak mówisz, troszkę więcej z nimi roboty jest 🙂

  • Nigdy jeszcze nie piłam mleka owsianego i chyba w końcu muszę spróbować, choć kojarzy mi się ono z wodą, w której wcześniej ktoś wymoczył płatki owsiane 😀 Ale po tym, co o nim piszesz i jak się ono prezentuje na zdjęciu postaram się takie zrobić (lub kupić :P) jak najszybciej 🙂

    • smakuje bardzo neutralnie, sama miałam obawy przed zrobieniem go, bo myślałam dokładnie tak jak Ty. Bardzo się myliłam. Jest bardzo smaczne 🙂

  • Jak zaczęłam czytać wstęp i trafiłam na PRZEPIS na mleko, to zwątpiłam w rzeczywistość, która mnie otacza. Ale, kurde, faktycznie przepis 😀 Zawsze myślałam, że mleko po prostu… nie wiem, jest. Tak samo jak zwykłe od krowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services