Krem Nutella jest swego rodzaju ikoną słodyczy i kalorycznego przysmaku, który zniewala smakiem, a później powoduje wyrzuty sumienia. Rozsądne są zatem poszukiwania zamienników, które charakteryzują się podobnie przepysznym smakiem, a przy tym niosą za sobą wiele wartości odżywczych i służą nie tylko kubkom smakowym, ale i zdrowiu. Jeśli szukasz takiej alternatywy, to mam dla Ciebie nie lada gratkę…

Krem kakaowy z awokado i banana

Ten kremowy mus to nie tylko słodycz, to też ogrom wartości dla Twojego organizmu. Awokado znane jest z dużej zawartości przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega 9 (takich jak w oliwie z oliwek) i świetnego wpływu na zdrowie mózgu. Banany to spory ładunek potasu i innych witamin i minerałów. Kakao to istna bomba przeciwutleniaczy! Całość składa się na bardzo zdrowy produkt, który jest pożądany w zdrowej diecie, więc można go zajadać z czystym sumieniem.

Taki krem świetnie się nadaje do smarowania: kanapek, tostów, naleśników, gofrów. Może służyć taki topping do puddingów. A jeśli chcesz, to możesz go zjeść po prostu łyżeczką. Tyle możliwości :O

Przepis na pyszny i zdrowy krem kakaowy

Ten krem wywołuje uśmiech na Twarzy i odżywia mózg, więc rymy nieprzypadkowe! Ale przejdźmy do konkretów, czyli listy produktów.

Składniki

  • 1 mały banan (lub połowa dorodnej sztuki), niech będzie mocno dojrzały (zielonych nie chcemy)
  • pół dojrzałego awokado, wybierz takie, które jest miękkie i się łatwo kroi
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao, żadnych instant wynalazków!
  • łyżka miodu
  • garstka orzechów laskowych, jeśli lubisz orzechową nutę

W podstawowej wersji tyle wystarczy!

składniki na krem czekoladowy z awokado i banana

Przygotowanie

Ten etap jest banalnie prosty. Po prostu wrzuć wszystko do blendera i go włącz! Krem jest gotowy, gdy blender przemieni składniki w gładką masę. Na koniec przełóż krem do słoiczka lub miski.

Modyfikacje przepisu

Jest to bardzo elastyczna potrawa i można wprowadzać do niej multum modyfikacji, wedle preferencji smakowych. Orzechy laskowe można zastąpić dowolnymi innymi, a niektórzy zamiast nich dodają pestki dyni lub słonecznika. Nie ma problemu z ich całkowitym pominięciem, jeśli nie przepadasz za orzechowymi smakami. Gdy trafi Ci się ultra dojrzały banan, a nie lubisz przesadnej słodyczy, to można pominąć też miód. Pewne wariacje tego przepisu pozwalają na wymianę miodu na syrop z agawy lub suszone daktyle, co też lekko zmienia doznania smakowe. A kakao możesz zmienić na karob, jeśli lubisz.

Smacznego!