Domowy krem czekoladowy z awokado
Nutella – nie spotkałam jeszcze żadnej osoby, nie lubiącej tego pysznego, aksamitnego, orzechowo-czekoladowego kremu. Pomimo niezaprzeczalnie pysznego smaku nie muszę chyba nikogo uświadamiać, że wcale nie jest taka zdrowa, jak ją reklamują w telewizji, polecając na pyszne i zdrowe śniadanie. 🙂
Jeśli jesteście miłośnikami Nutelli, ale odstrasza Was jej skład ( sam tłuszcz i cukier) to zapraszam Was do spróbowania mojej propozycji.
Awokado, użyte w moim kremie jest cennym źródłem wapnia i potasu, dostarcza nam również wielu witamin: K, PP, przeciwutleniaczy A, C i E oraz cennych witamin z grupy B.
Domowy krem czekoladowy z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki masła z prażonych orzechów laskowych
- syrop z agawy według uznania (lub inny zdrowy zamiennik cukru)
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zblenderować (jeśli chcecie mieć gładziutki krem) lub po prostu awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami, tak jak ja to zrobiłam. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.
Wyglada bardzo apetycznie i zdrowo 🙂 Chcę taki 😀
………….
Jeśli chleb nie wyrósł to oznacza, że drożdże były zwietrzałe, jeśli mamy świeże drożdże to nic takiego nie ma prawa mieć miejsca (no chyba, że zostawimy ciasto w zimnym miejscu lub nie wyrobimy tak długo jak trzeba). Według mnie automat to pieczenia chleba to zbędny wydatek ale jak kto woli 🙂
Jak pisałam, nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam taki problem. Jak miałam naście lat to podejrzewam, że za mało wyrabiałam ciasto po prostu, teraz z kolei mogłabym wyrabiać i wyrabiać, bardzo to lubię i niesamowicie mnie to relaksuje. 🙂 Pozdrawiam 🙂
Robimy podobną domową nutellę 🙂 mniam 🙂
Ślina pociekła aż na klawiaturę….. o tej godzinie nie jemy zwykle nic słodkiego a ten krem nam w tym nie pomaga!!!!!! 😀
Taki krem nawet wieczorem nie zaszkodzi 🙂
Nie, proszę, tylko nie awokado 😛 Obrzydza mnie jego smak (on, tu może nie czuć), jak i konsystencja (tego już nie przeskoczymy, nawet jeśli zasypiemy tłuste warzywo kakao i kremem).
Olga! Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata i tutaj wcale nie ma obrzydliwej konsystencji, ma konsystencję kremu. 🙂 Samo awokado owszem nie jest smaczne (mi też nie smakuje, chociaż mój najmłodszy potworek się nim zajada). 🙂 Więc BEDĘ Cię namawiać na awokado 🙂
Ja już robiłam podejście do takiego kremu, ale po prostu awokado nie jest dla mnie 🙁 Nie ważne z czym jem, nie ważne pod jaką postacią, zawsze smakuje jak mydło :/
Ooo może za mało dojrzałe awokado kupujesz? Dojrzałe awokado ma cudowny, orzechowy posmak
Ileż razy miałam zrobić podobny krem… Miał to być mój sposób na przemycenie awokado do menu, którego to samego w sobie nie lubię. Nigdy jednak nie podjęłam tego wyzwania :D. Na pewno ów krem smakowałby mi bardziej niż paskudna Nutella.
W takim razie zachęcam do spróbowania (z dojrzałym awokado) 🙂
za samym awokado nie przepadam. Raz jak zrobiłam z niego brownie miałam ochotę się popłakać… ale raz jak zblenderowałam awokado z bananem i kakao oraz dosłodziłam… byłam w szoku. W ogóle całość zmieniła smak! To przepyszne połączenie! I robiłam tak często, że mi się przejadło. Polecam <3 Gdyby tylko awokado było tańsze!
kupiłam na promocji w biedronce dałam 2zł z groszami za ładną sztukę 🙂
Uwielbiam awokado pod każdą postacią! Zarówno na grzance z łososiem, jak i w koktajlu z kiwi:) Muszę koniecznie wypróbować to czekoladowo-awokadowe smarowidło:) pozdrawiam serdecznie:)
to dokładnie tak jak ja 🙂
U nas niestety dzieciakom nie przypadł do gustu 🙁