Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Co powiecie na aromatyczne, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki na jakieś leniwe, sobotnie śniadanie? Chciałam się z Wami dzisiaj podzielić przepisem na mocno czosnkowe bułki z czosnkiem niedźwiedzim (i zwykłym, coby było bardziej aromatycznie).

Zastanawialiście się kiedyś skąd się wzięła nazwa tego czosnku? W końcu wbrew pozorom, nie przypomina on wcale naszego tradycyjnego czosnku, jaki kupujemy w sklepach na główki. Starogermańska legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego, stąd wzięła się jego nazwa. 🙂

Ta niepozorna roślinka (jej liście, które zjadamy wyglądają prawie tak samo jak liście konwalii) potrafi zdziałać w naszym organizmie bardzo dużo dobrego:

– zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,
– wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
– pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty,
– wspomaga trawienie,
– ma właściwości odtruwające,
– pomaga w leczeniu schorzeń reumatycznych,
– wzmacnia paznokcie i włosy.

To teraz pozostaje mi już tylko zaprosić Was na dzisiejsze bułeczki. Wbrew pozorom nie ma z nimi dużo roboty, a efekty są tego warte. 🙂

SAM_6403

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki (na 8 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (ok 15minut).
Włożyć do miski, przycisnąć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części i z każdej urolować bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum godzinę. Piekarnik nagrzać na 230 stopni. Wyrośnięte bułeczki ponacinać ostrym nożem. Piec 5 minut w 230 stopniach, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut (do czasu uzyskania pożądanego stopnia zarumienienia). Ostudzić i zajadać. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

SAM_6404

SAM_6407

SAM_6408

SAM_6409

SAM_6417

SAM_6427

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


24 thoughts on “Bułki z czosnkiem niedźwiedzim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services