Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańskie tiramisu i Wyniki Konkursu

Wegańskie tiramisu i Wyniki Konkursu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tiramisu od zawsze było moim ulubionym deserem. Tylko wiadomo jak to jest z tym klasycznym jajka (u nas zakazane), bita śmietana (tłusta) i jeszcze do tego mascarpone (to samo). Sami przyznacie – prawdziwa bomba kaloryczna. A jak, do tego, człowiek chce odstawić składniki pochodzenie zwierzęcego to już w ogóle o tiramisu może zapomnieć… A właśnie, że nie! Mam dla Was dzisiaj przepis ma zdrowszą wersję popularnego deseru. Wegańskie tiramisu (na mleku kokosowym). Nie ma dokładnie takiej samej tekstury jak to prawdziwe tiramisu, jednak jest bardzo podobne w konsystencji. Zresztą spróbujcie sami. Do deseru możecie użyć zwykłych biszkoptów. Jeśli chcecie poznać przepis na wegańskie, bezglutenowe ciasteczka – zapraszam, przepis na dniach pojawi się na blogu. Ja robię naprzemiennie raz takie raz takie, w zależności od tego, czy mam akurat w domu biszkopty. 🙂 Do tiramisu polecam zrobić samemu szablony, dzięki czemu możemy udekorować deser na każdą okazję. Ja swoje wycinam na takiej piance do prac plastycznych, aby posłużyły mi dłużej, ale równie dobrze możecie to zrobić na zwykłej tekturce, sztywnej kartce.

SAM_5102

Wegańskie tiramisu

Składniki:

  • 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego*
  • 1/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
  • 1/4 szklanki roślinnego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • filiżanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy
  • biszkopty
  • gorzkie kakao lub cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

*Aby uzyskać 1 szklankę pełnotłustego mleka kokosowego: dwie puszki, wstawić do lodówki na minimum 30minut, następnie zdjąć z wierzchu tą gęstą część. Powinniście mieć około 1 szklanki.

Schłodzoną śmietankę otrzymaną z mleka kokosowego przełożyć do miski, miksować około 2 minut, aby zgęstniała. Ciągle mieszając stopniowo dodawać ksylitol i mleko w proszku. Dodać ekstrakt waniliowy, miksować jeszcze minutkę.

Do naczynek kłaść naprzemiennie biszkopt zamoczony w kawie – krem – biszkopt -krem, na wierzch posypać gorzkim kakao lub cynamonem.

SAM_5107

SAM_5109

SAM_5096

SAM_5100

SAM_5099

 

A teraz to na co wszyscy czekacie.. Wyniki konkursu. Dostałam naprawdę mnóstwo zgłoszeń, zarówno na maila, facebooku, w komentarzach jak i na durszlaku. Wybór był bardzo, BARDZO trudny. Były zgłoszenia ze zdjęciami i bez. Większość idealnie pasowała do tematu, jednak nie wszystkie. Nie wiem czym niektórzy karmią swoje dzieci, ale ja bynajmniej takich rzeczy dzieciom na śniadanie nie podaję. No, ale każdy karmi po swojemu. 🙂 Nie czas teraz aby to oceniać. Żeby nie przedłużać:  Chciałabym nagrodzić Was wszystkich, ale niestety, mogę wyróżnić tylko 1 osobę.

Tą osobą jest, a właściwie tymi osobami są:

Angelika i Monika z bloga Candy Pandas!

Panda oczywiście dla Was 🙂 Czekam na dane do wysyłki. 🙂

Wszystkie przepisy ze zdjęciami pojawią się na dniach na facebooku.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


13 thoughts on “Wegańskie tiramisu i Wyniki Konkursu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services