Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Wegańska Pavlova z lemon curd

Wegańska Pavlova z lemon curd
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kto nie lubi bezy? Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką moim ulubionym ciastkiem nie był ekler, napoleonka czy kremówka, tylko taki uroczy muchomorek cały zrobiony z bezy. Zawsze w niedzielę po kościele szliśmy z mamą do cukierni i każde z nas mogło sobie wybrać ciastko “na kawę”, najczęściej były to wspomniane bezy właśnie. Gdy okazało się, że jedną z alergii mojej starszej córki, jest białko jaja kurzego, strasznie ubolewałam nad tym, że nie mogę upiec moich ulubionych bezików, najwyżej kupić gotowe w sklepie (żeby w domu nie było tego cudownego zapachu) i zjeść po kryjomu.. No ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku i stało się. Ktoś kiedyś wymyślił, że wodę z cieciorki w puszce można ubić i zastosować jak pianę z białek i udało mu się! Ja sama zastępowałam nią już jajka w musie czekoladowym, piekłam na niej biszkopt, przyszedł więc czas na bezy. 🙂 Ale po co się ograniczać i piec suche bezy? Lepiej od razu przygotować cały deser! Tak właśnie powstała  Wegańska Pavlova z lemon curd (również wegańskim). Jeśli jeszcze nie przekonuje Was ten deser, no bo wiadomo, bezy? Serio? Są strasznie słodkie, mulące, jak w ogóle można je dawać dzieciom? Otóż można! Ja po prostu zrobiłam je bez cukru! 🙂 Ale jaja co? W zasadzie to jaj nie ma wcale. 🙂 Jest za to woda po cieciorce i ksylitol, lemon curd również jest w zdrowszej wersji, mianowicie bez jajka, masła i cukru, są w nim za to nerkowce i syrop daktylowy.

SAM_4235

Wegańska beza

Składniki:

  • ok 150 ml wody po cieciorce z puszki (puszka 400g)
  • łyżka soku z cytryny
  • 200g ksylitolu (ew zwykłego cukru)

Sposób przygotowania:

Wodę z cieciorki ubić na sztywną pianę (zajmuje to więcej czasu niż ubicie białek), do ubitej piany stopniowo dodajemy ksylitol ciągle ubijając, na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna. Mi łącznie zajęło to około 30 minut.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa lub woreczka w którym robimy dziurę, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 130stopnia przez około 1h (lub dłużej, po godzinie warto sprawdzić czy nie są jeszcze surowe w środku). Wyjąć wystudzić na kratce.

SAM_4229

 

Wegański lemon curd

Składniki:

  • 75g nerkowców
  • 2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 1/3 szklanki wody, + dodatkowo 2 łyżki
  • 2/3 szklanki syropu daktylowego ( można użyć dowolnego: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca namoczyć na noc w wodzie, aby łatwiej było je zblenderować. Następnie umieścić w garnuszku z cytryna, wodą (1/3 szklanki) i syropem i zblenderować na gładką masę.

Garnuszek postawić na małym ogniu, poczekać aż masa zacznie bulgotać, dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, mieszać aż pozbędziemy się grudek, pogotować jeszcze około 2 minuty. Ostudzić.

Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! 🙂

 

UWAGA! Ważne, aby bezy po posmarowaniu kremem w miarę szybko zjeść, ponieważ mogą rozmięknąć 🙂

SAM_4234

SAM_4243

SAM_4244

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


15 thoughts on “Wegańska Pavlova z lemon curd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services