Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Masło dyniowe

Masło dyniowe
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tak, wiem ostatnio na blogu świeciło pustkami. Dawno mnie tutaj nie było, ale też miałam sporo spraw na głowie, które zajmowały całą moją uwagę i jakoś tak blog zszedł ma dalszy plan. Jednak uroczyście przysięgam, że od teraz to się zmieni, tym bardziej, że w Polsce zadomowiła się już na dobre moja ukochana pora roku i muszę szybko ponadrabiać jesienne wpisy 🙂 Zacznę od przepisu, którym podzieliła się ze mną młodsza siostra, na masło dyniowe. Właściwie to nie wiem skąd wzięła się nazwa masło, bo obok masła ono nawet nie leżało, nazwałabym to bardziej jakimś musem albo smarowidłem. No ale jak zwał tak zwał. Na pewno jest to świetny sposób na zamknięcie tej cudownej rośliny w słoiku na dłużej, by później nawet zimą cieszyć się jej smakiem na porannych tostach, w ciepłej owsiance, kaszce mannej, czy z czym tam sobie jeszcze zechcecie 🙂 Masło jest bardzo aromatyczne, dosyć słodkie (więc starcza na długo) i przepyszne! Ja miałam problem żeby nie wyjeść zaraz takiego jeszcze ciepłego ze słoiczka.

IMAG0277

Składniki:

  • 800g puree z dyni (gotowego lub według przepisu poniżej)
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej

na puree z dyni:

  • 1 dorodna dynia

Sposób przygotowania:

Dynie przekroić na pół, usunąć łyżką nasiona (które można ususzyć), tak przygotowaną dynię ułożyć na blachę (skórą do góry), owinąć folią aluminiową, piec w 180 stopniach aż zmięknie (czas zależy od wielkości dyni u mnie około 1,5h). Gdy dynia będzie już miękka, wyjąć, ostudzić, zerwać skórę, lub wydłubać łyżką miękki miąższ, który zmiksować i zostawić na sitku żeby pozbyć się zbędnej wody. 🙂
Po tym czasie puree przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać sok jabłkowy i przyprawy. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć moc palnika na minimum i gotować około 30 minut, aż całość zgęstnieje (ważne aby często mieszać masło, tak jak się to robi z dżemami).
Gotowe masło dyniowe przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce (lub zawekować na zimę).
IMAG0271
IMAG0280
IMAG0285

Sposób na dynię 2015     Jesienne Superfoods

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


18 thoughts on “Masło dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services