Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Bułki dla alergika

Bułki dla alergika
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Moja starsza córcia 1 września poszła do przedszkola. Z racji tego, że jest alergikiem, stwierdziłyśmy z dyrektorką przedszkola, że sama będę jej codziennie rano przynosić posiłki na cały dzień. Największym problemem było pieczywo, żeby codziennie miała świeże. Nie pozostało nic innego jak zmobilizować się i codziennie wieczorem piec dziecku świeży chleb i bułki. Zawsze staram się, żeby moje dziecko dostawało mniej więcej to samo, co inne dzieci, tylko dostosowane do jej diety. Jako, że dzisiaj dzieci na śniadanie miały rogale z dżemem to długo kombinowałam, co upiec, żeby miało tak samo miękką i puszystą konsystencję, a jednocześnie było zdrowe i pyszne. Stanęło na bułeczkach z melasą karobową. Bułki dla alergika są miękkie i puszyste, można wykonać je z pszennej mąki, wtedy za sprawą melasy będą miały, ładną złotą barwę. O pozytywnych właściwościach karobu (chleba świętojańskiego), chyba już pisać nikomu nie trzeba, a tym, którzy go jeszcze nie znają, zamieszczam jego krótki opis, zaczerpnięty ze strony producenta, dzięki którego uprzejmości otrzymałam te zdrowe rarytasy 🙂

Dlaczego warto włączyć karob do diety?

Szarańczyn strąkowy znany jest także pod nazwą chleb świętojański lub karob. Z jego strąków wytwarza się bardzo odżywcze produkty, takie jak melasa, proszek i mączka. Można również spożywać same strąki. W produktach tych znajdziemy wysoką zawartość magnezu, fosforu oraz żelaza i wapnia. Dlatego regularne spożywanie karobu wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala zachować prawidłowy metabolizm i wzmacnia kości. To produkt bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Nie zawiera kofeiny i teobrominy.

Jak działa karob?

  • obniża poziom cholesterolu,
  • dodaje energii,
  • reguluje oraz wspomaga procesy trawienne i może być stosowany przy zaburzeniach jelitowych (refluks)
  • dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza zalecany jest osobom walczącym z przewlekłym stresem, anemią i przemęczeniem,
  • wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych (grypa, przeziębienie, astma, alergie),
    • działa jako przeciwutleniacz, usuwając wolne rodniki z organizmu
  • nie zawiera kofeiny, dlatego mogą go spożywać osoby z nadciśnieniem.

 


SAM_3862

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 80 g oleju kokosowego (lub oliwy)
  • 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (ew. wody)
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół szklanki melasy karobowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie coś do posypania na górę (u mnie sezam)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (odstawić na chwilę aż zaczną pracować), dodać mąkę, melasę i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. 
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godzina)

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Urywać po kawałku i toczyć kuleczki. Jeżeli ciasto klei się do rąk natrzyjcie dłonie oliwą – ciasto nie będzie do nich się przyczepiać. Bułeczki odkładać na blachę wyłożoną papierem (w tym momencie można je czymś posypać). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 10-12 minut w 180°C.


SAM_3865

SAM_3867


SAM_3869

SAM_3870
SAM_3876

SAM_3877

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


9 thoughts on “Bułki dla alergika”

  • Kurczę, ale z Ciebie dobra mama. U mnie na osiedlu mieszka rodzina, która jest patologiczną wytwórnią dzieci. Maluchy prędzej czy później przewijają się przez dom dziecka, a w dzieciństwie chodzą po osiedlu i proszą ludzi o złotówkę albo wybierają jedzenie z kubłów. Szkoda, że gdyby przedstawić takim rodzicom Ciebie za przykład, nic by sobie z tego nie zrobili.

    • przykro czyta się o takich dzieciach.. szkoda, że nic nie możemy na to poradzić a takie dzieci niejednokrotnie lepiej mają niestety w domach dziecka niż ze swoimi rodzicami..

      apropo jedzenia przedszkolnego to nie ukrywam, że wolałam, żeby dziecko jadło to przedszkolne jedzenie, zwłaszcza po wejściu tej nowej ustawy o jedzeniu w szkołach i przedszkolach, no ale po rozmowie z paniami z kuchni doszłyśmy do wniosku, że gotowanie dla dziecka z alergiami pokarmowymi je jednak przerosło, więc dalej mogę ją karmić po swojemu, bez zbędnego dodatku cukru do każdego dania (hitem jest mleko i surówki) i smażonego jedzenia 3 razy w tygodniu 🙂

  • Nam mama nie piekła takich bułeczek… ale wtedy nie wiedziała, że jedna z nas musi unikać niektórych produktów a po za tym w tamtych czasach takie rzeczy jak karob był niedostępny. Tak w ogóle to melasę z karobu lubimy wykorzystać do ciastek itd ale np. karobu w proszku nie do końca jeszcze polubiłyśmy 😛

    • gdyby wtedy wiedziała i miała takie możliwości to na pewno by piekła! Wszak czego matka nie zrobi dla dziecka? (Normalna oczywiście, nie patologiczna, o jakiej pisała Olga)
      Apropo karobu w proszku to sama na razie jestem w trakcie przyzwyczajania się i testowania w różnych postaciach 🙂 Melasa bardziej mi pasuje do większości deserów, chociaż też ma ten charakterystyczny “smaczek”, no ale czego się nie robi dla zdrowia 😛

  • za karobem nie przepadam, podchodzi mi pod przyprawe korzenną, których nie lubię :< Jak go jeszcze mało dodam to jest okej, ale trochę więcej i kaput. A szkoda, bo kupiłam dwie paczki. Co do córeczki, ma wspaniałą mamusię 😀 Już tam słyszę jak inne dzieci mówią do dwoich mamusi: Ja też chce być alergikiem 😀

    • ja uwielbiam przyprawy korzenne, chociaż zdradzę Ci, że z karobem też się nie pokochaliśmy, ale Cicho sza! 🙂 w każdym razie bułeczki smakują tak bardziej.. karmelowo, nie czuć tego karobu w nich 🙂 są idealne do konfitury, taka bułeczka z masełkiem i konfiturą na śniadanko a do tego szklanka mleka, pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services