Pytanie córki inspiracją na każde kolejne danie

Pesto rosso

Pesto rosso
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pesto rosso czyli czerwone pesto, lub pesto z suszonych pomidorów. Pesto po przygotowaniu można śmiało przechowywać kilka dni w lodówce, by później na przykład w jakiś zabiegany dzień dodać je po prostu do ugotowanego makaronu i gotowe – pyszny obiad w kilka chwil! W oryginale pesto powinno zawierać świeżą bazylię, ja jednak postanowiłam zrobić je bardziej letnim i zamiast bazylii dodałam… miętę! Niby drobna zmiana, a różnica w smaku spora! Koniecznie wypróbujcie ten wariant! Pesto rosso możecie jeść z chlebem,  makaronem, mięsem, serem, sałatą, rybą, krakersami, czy czym tam jeszcze chcecie!

SAM_3745

Składniki:

  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10 dużych listków mięty (ew. bazylii)
  • 2-3 łyżki orzechów nerkowca (możecie zastąpić innymi pestkami)
  • 2-3 łyżki startego sera pecorino ( lub parmezanu, grana padano)
  • szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce. 🙂

PS orzechy lub pestki warto przed zmiksowaniem uprażyć na suchej patelni

 

 

SAM_3761

SAM_3764

 

SAM_3758
Pora na pomidora!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.


9 thoughts on “Pesto rosso”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services