Kotlety z fasoli
27 sierpnia 2015
6

Kotlety z fasoli wyglądem , gdyby je opanierować to trochę przypominają zwykłe mięsne mielone, jednak ja wolałam je upiec, aby było zdrowsze. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i bogate w wartości odżywcze. Zawierają dużo białka. Kotlety nie są trudne w wykonaniu, jednak trzeba poświęcić im trochę czasu, za sprawą fasoli, z której są przygotowane (trzeba ją namoczyć najlepiej na noc), no chyba, że użyjecie fasoli z puszki!  Wyrazistości kotlecikom dodaje suszony pomidor i czosnek. Zapraszam do spróbowania nie tylko wegan i wegetarian! 🙂 Dodam tylko jeszcze, że kotleciki są bezglutenowe, jako, że córa je jadła razem ze mną 🙂

SAM_3397

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli białej (można użyć z puszki, będzie szybciej)
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki mielonego lnu (siemienia lnianego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc, rano opłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.

Siemię zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić. Fasolę, pomidory, czosnek i słonecznik zblendować, doprawić solą i pieprzem. Dodać napęczniałe siemię lniane i zmiksować do gładkiej masy (jeśli będzie za sucha można dodać odrobinę oliwy). Formujemy w dłoniach kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia` i pieczemu w 200 stopniach (program góra+dół) przez około 20minut ( w połowie obracamy kotlety na drugą stronę). Zajadamy same, jako dodatek do obiadu lub wkładamy do buły i robimy burgery. 🙂

SAM_3396

SAM_3400

SAM_3404

SAM_3405

SAM_3412

SAM_3414

 

Wegetariański obiad V

Dodaj komentarz

6 comments

  1. Muszą mieć niesamowity smak! Wege kotleciki są pyszne 😀

    1. zdecydowanie, polecam również klopsiki z bakłażana i burgery z kaszy jaglanej! 🙂

  2. Pycha! Uwielbiamy a już szczególnie z dodatkiem pomidorów 😀

    1. a jak dodać jeszcze do nich bataty… 🙂

  3. kooocham fasolę! To moja ulubiona roślina strączkowa 🙂 Dzisiaj moja mama w końcu dała się przebłagać na barszcz ukraiński już nie mogę się doczekać 😀 a kotlety marzę od dłuższego czasu by je zrobić w końcu 🙂

    1. fasola, soczewica, groch, cieciorka… uwielbiam wszystkie! stąd sporo tego typu rzeczy u mnie jest i czeka na publikację, wczoraj na przykład jadłam pyszne falafele, zawsze odkładałam robienie ich bo myślałam, że trudne są, a są tak banalne, proste i szybkie w przygotowaniu, że teraz żałuję tylko, że straciłam tyle czasu, bo mogłam je już jeść dziesiątki razy! 🙂